Etusivu   Yritys   Yhteystiedot   Ilmoitukset   Tilaukset   Mediatiedot   Palaute   
Otsikot

Kynttilät pois vakan alta

Kulttuuriharrastuksen määrä ja laatu Nurmeksessa ja Valtimolla ovat sitä luokkaa, että apurahoja erilaisia töitä, tapahtumia ja toimintaa varten kannattaisi hakea nykyistä enemmän. Näin kannustaa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Asko Saarelainen yläkarjalaisia ylittämään rohkeasti hakukynnyksen. Rahastojen hakuaika on meneillään.
–  Näkisin, että täällä olisi ollut mahdollisuuksia saada useampiakin apurahoja, Saarelainen tuumasi viime viikolla Nurmeksessa pidetyssä rahaston esittelytilaisuudessa.


Lue lisää...

Kortin kokoiset terveiset


Postcrossingia harrastavan Maija Heikkisen, 48, kokoelmassa on jo 236 korttia paristakymmenestä eri maasta. Saman verran hän on raapustanut itsekin kortteja muutamassa vuodessa.Kokoelmaan mahtuu monta helmeä. Mieleenpainuvin oli Saksasta lähetetty kortti, jonka mukaan oli laitettu siemen. Kortissa luki pelkästään ”it’s not illegal” eli ”tämä ei ole laitonta”. – En tiedä, mikä kasvi se oli, mutta ei se lähtenyt kasvamaan, Heikkinen nauraa.Kylmät väreet tulivat puolestaan Ukrainan kriisin alkuaikoina tulleesta kortista. ”Putinilta on tainnut jäädä historian läksyt lukematta”, luki Ukrainasta lähetetyssä kortissa.– Ei ole kiva saada poliittisia kannanottoja, pitäköön ne omana tietonaan.


Lue lisää...

 
2. maaliskuuta 2013 | Anu Saarelainen

Nurmeksen hanke poikkeaa muista meneillään olevista biohiilihankkeista.

Biohiili korvaisi kivihiiltä

Biohiili on kuuma sana muuallakin kuin Nurmeksessa. Nurmeksen hanke poikkeaa kuitenkin monellakin tavalla muista biohiilenkäyttösuunnitelmista.

Feedstock Optimumin suunnitelmissa ei ole valmistaa biohiilipellettejä, kuten muissa Suomen biohiilihankkeissa. Biohiilipellettitehdasta suunnitellaan ainakin Mikkeliin lähelle UPM:n vaneritehdasta.

Nurmekseen suunniteltu laitos valmistaa biohiiltä hitaan pyrolyysin menetelmällä eli kuivatislaamalla, kun muualla toiveet kohdistuvat enimmäkseen nopeaan pyrolyysiin. Nopean pyrolyysin laitoksista hiiltä saadaan vähemmän ja puuöljyä enemmän kuin hitaan pyrolyysin laitoksista.

Poikkeuksellista Nurmeksen hankkeessa on myös se, että tuotantolaitosta ei aiota sijoittaa puunjalostusteollisuuslaitoksen tai voimalaitoksen yhteyteen.

Kattiloille sopivaa

VTT järjesti viime vuoden lopulla seminaarin, jossa tarkasteltiin biohiilen tuotanto- ja käyttömahdollisuuksia Suomessa. Biohiilellä halutaan korvata fossiilisiin polttoaineisiin kuuluvaa kivihiiltä, jota suomalaisissakin voimalaitoksissa poltetaan.

VTT:n selvitysten mukaan biohiilen tai bioöljyn käyttö ei edellytä lämpövoimalaitoksilta suuria muutosinvestointeja. Kivihiilen korvaaminen biohiilellä on siis hyvinkin mahdollista, jos jokin voimalaitos ryhtyy biohiiltä käyttämään ja jokin taho sitä tuottamaan.

–  Muualla Euroopassa biohiilen käyttösuunnitelmat ovat pitemmällä kuin Suomessa. Koelaitoksia on jo paljon, mutta varsinaista teollisuustuotantoa ei ole aloitettu, johtava tutkija Carl Wilén VTT:ltä kertoo.

Logistiikka ratkaisee

Carl Wilén ei tunne Nurmeksen hanketta eikä sitä hankkeen takana olevaa kouvolalaista Feedstock Optimumia. Hän ei ota kantaa hitaan pyrolyysin prosessissa syntyvän biohiilen ja pelleteiksi puristetun biohiilen mahdolliseen kilpailuasetelmaan.

Sen sijaan Fortumin Joensuun hanke on hänelle tuttu. Fortum rakentaa Joensuuhun voimalaitoksensa yhteyteen bioöljylaitosta, joka on ensimmäinen teollisen mittakaavan bioöljylaitos Suomessa.

–  Uskon, että laitoksia logistisista syistä syntyy joko metsäteollisuuslaitosten tai voimalaitosten yhteyteen, hän sanoo.

Raaka-ainetta Wilén uskoo riittävän useille biohiiltä ja bioöljyä valmistaville laitoksille.

Tukia tarvitaan

Todennäköisesti eri puolilla Suomea biopolttoainetuotannon aloittamista suunnittelevat tahot tekevät parhaillaan kiivaasti kannattavuuslaskelmia. Kustannuksia lasketaan myös voimalaitoksissa.

–  Ilman tukia biohiili tuskin on kannattavaa, Carl Wilén sanoo.

Biohiilen valmistajat tarvitsevat investointitukia tuotantolaitosten rakentamiseen, mutta Wilenin mukaan myös biohiilen käyttöä pitäisi tukea samaan tapaan kuin tuulivoimaa. Tuulivoimaa tuetaan syöttötariffijärjestelmällä.