Etusivu   Yritys   Yhteystiedot   Ilmoitukset   Tilaukset   Mediatiedot   Palaute   
Otsikot

Nuokkari lähemmäs kouluja


Entisen Metakan kahvilan jouluilme on viimeistä silausta vailla. Joulupuu on jo rakennettu, yläkerran suuret ikkunat saavat vielä nuorten itse piirtämät joulukoristeet pukkeineen ja poroineen. Tunnelma on leppoisa, vaikka muutto on kesken. Kirkkokadulle yhteiseen tilaan muuttavat nuorisotalo Porokylästä, nuorten työpaja Apaja ja etsivä nuorisotyö Keskustan entiseltä koululta – toisin sanoen kaikki kaupungin ostopalveluna Hyvärilästä hankkima nuorisotyö. Tila teknistä työtä varten on tosin tällä hetkellä keskustan entisen koulun puutyöluokassa.Muuttoa on puuhattu jo reilu kuukausi. Tällä viikolla on haettu Nuokkarilta pienempiä tavaroita askartelutarvikkeista ja kukista lauta- ja pleikkaripeleihin, maanantaina ajetaan viimeinen suurempi muuttokuorma, jossa kuljetetaan televisio sekä biljardi-ja pingispöydät. – Kaikki on valmista ja paikoillaan joulun jälkeen, Nurmeksen nuorisopäällikkö Paula Timonen lupaa.Tällä hetkellä ongelmia aiheuttavat tietoliikenneyhteydet, joiden niidenkin toivotaan olevan kuosissa viimeistään joulun jälkeen.


Lue lisää...

 

Hyvää joulumieltä hakemassa

Joulun alla moni haluaa auttaa lähimmäisiään, ja siihen tarjotaankin monia kanavia. Yksi tunnetuimmista kampanjoista on jouluaattoon asti jatkuva Hyvä joulumieli -keräys, jolla autetaan vähävaraisia tai vaikeassa elämäntilanteessa olevia lapsiperheitä.
Keräyksen järjestävät Suomen Punainen Risti (SPR) ja Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL). Nurmeksessa paikalliset osastot huolehtivat keräyksen kulusta vuorovuosin. Tänä vuonna on SPR:n vuoro.


Lue lisää...

 
5. maaliskuuta 2013 | Pertti Meriläinen

Pieni joukko ylävaltimolaisia pitää yllä hiihtolatua. Ladun runsas käyttö palkitsee talkoolaiset.

Hiihtäjät palkka laduntekijöille

Sudenhiihdon taukopaikalla Jänisahossa oli sunnuntaina puolenpäivän aikaan iloista säpinää. Kun laturetkeläiset olivat sivakoineet metsästä nuotion äärelle ja irrottaneet sukset jaloistaan, talkooporukka tarjosi heille mehua, kahvia, sämpylöitä, pullaa, suolakurkkua ja makkaroita.

Montako makkaraa kuuluu osanottomaksuun?

–  Niin monta kuin hiihtäjä haluaa, Seija Kuutti naurahti.

Laturetken huoltotehtävissä oli sunnuntaina toistakymmentä kyläläistä.

Tapahtumaan aiemminkin osallistunut ranskalaisryhmä oli tällä kertaa kunniavieraina.

Töitä koko talvi

Valtimon perinteikäs laturetki on Ylä-Valtimon kyläyhdistyksen talkootyön tulosta. Latujen viimeistelyyn osallistui myös kunnan teknisen toimen kelkkapartio.

–  Aloitimme ladun pohjustuksen joulukuussa, kyläpäällikkö Tauno Kuutti kertoi.

Yksi ahkerimmista talkoolaisista on Jorma Mustonen.

–  Jos laskee kaikki talkootunnit yhteen, niistä kertyy ainakin kymmenen täyttä työpäivää. Palkka on siinä, kun näkee hiihtäjiä ladulla, hän sanoi.

Kunta tukee tapahtumaa Valtimon Vasaman kautta tulevalla avustuksella, joka kattaa osan kelkkojen polttoainekuluista.

Sudenhiihdon laduilla oli hiihdetty jo ennen sunnuntaita. Latua pidetään kunnossa niin kauan kuin on hiihtokelejä.

Pelkkää kiitosta

Sudenhiihdon osanottajat tulivat huoltopisteisiin aurinkoisella mielellä.

–  Ladut ovat hyvät ja maasto sopivan vaihteleva, ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut valtimolainen Reijo Kuokkanen kehui.

Ulla Keränen oli samaa mieltä.

–  Maisemat ovat hienot. Ihan kuin Lapissa hiihtelisi.

Nurmekselaiset Ulla Reijonen ja Eija Kortelainen kertoivat osallistuvansa Sudenhiihtoon siksi, että tapahtuma ei loppuisi ainakaan heidän takiaan vähäiseen osanottajamäärään.

Reijonen on hiihtänyt tänä talvena jo 750 kilometriä ja Kortelainen 400 kilometriä. Lauantaina he urakoivat Kolilla 30 kilometriä ja sunnuntaina Valtimolla saman verran.

–  Sudenhiihdossa on hyvät ladut, täydellinen huolto ja hyvä tunnelma, naiset kiittelivät.

Jani Pääkkönen viritteli hiihtoharrastustaan Sudenhiihdossa.

–  Tälle talvelle on takana 40 kilometriä, ja nyt tulee kymmenen lisää, hän sanoi lähtiessään ladulle Ylä-Valtimon koululta.

Perinne jatkuu

Sudenhiihtoon osallistui 96 hiihtäjää, vaikka pakkanen kiusasi aamulla ja suosittu Tiilikan laturetki sattui samaksi päiväksi.

Ylä-Valtimolla oli tarjolla 10 kilometrin Pikkuhukka-latu ja 20 kilometrin Isohukka-latu. Useimmat hiihtivät pidemmän lenkin, jota saattoi jatkaa 10 kilometriä nousemalla suksille Lokkiharjulta.

Tauno Kuutin ja Jorma Mustosen tavoite sadasta osanottajasta oli niin lähellä, että kaksikko teki jo sunnuntaina päätöksen järjestää laturetki myös vuoden kuluttua.

Jos hiihtäjiä olisi ollut puolet vähemmän, urakkaan ryhtymistä olisi harkittu tarkasti.

Hiihtäjiltä saatu palaute oli Kuutin mukaan kannustavaa.

–  Palautelaatikon lapuissa oli pelkkää kiitosta.

”Ihan kuin Lapissa hiihtelisi.” Ulla Keränen