Etusivu   Yritys   Yhteystiedot   Ilmoitukset   Tilaukset   Mediatiedot   Palaute   
Otsikot
 

Käytetyn kaupassa

Nurmes ja Valtimo ovat polkupyörän omistamisen kannalta harvinaisen turvallisia paikkoja. Poliisin tilastojen mukaan (Ylä-Karjala 19.7.) kunnissa on tehty viime vuosina vain muutamia ilmoituksia polkupyörän varastamisesta, Valtimolla ei ole tehty pariin vuoteen ainoatakaan.
Suuremmissa kaupungeissa pyörävarkaudet ovat varsinainen riesa, sillä pyöriä varastetaan jopa kymmeniä päivässä. Poliisin mukaan valtaosassa niistä kysymys on pyörän ”lainaamisesta” tietyn matkan taittamista varten, minkä jälkeen toisen omistama kulkuneuvo hylätään. Suuri osa näistä palautuu takaisin oikeille omistajilleen, mutta eivät kuitenkaan kaikki: poliisiasemien varastot ja myöhemmin huutokaupat suorastaan pullistelevat omilla teillään olevista pyöristä, joiden perään niiden omistajat eivät syystä tai toisesta kysele.


Lue lisää...

Markkoja yösijaa vastaan

Nimismiehellä oli lauantaina vaikea tehtävä arvioida kahden kilpailevan talollisen tarjouksia oikeudesta pitää kestikievaria. Mujejärvipäivillä esitetty tarkka keskustelu kievarin pitämisen säännöistä ja vastineeksi saatavista korvauksista oli tietenkin pelkkää näytelmää, mutta sama keskustelu on käyty kylällä oikeastikin reilut yhdeksänkymmentä vuotta sitten, kun Kolmisopen silloinen isäntäpariskunta, Heikki ja Anni Korhonen huusivat itselleen kestikievarioikeudet 2 300 markan hinnasta.
Historia oli tänäkin vuonna kyläpäivän kantava teema. Tällä kertaa Kolmisopessa järjestetty tapahtuma keskittyi kestikievareihin, mutta myös muuta paikallishistoriaa valotettiin Mauri Mönkkösen pitämässä esitelmässä Kolmisopesta ja lähialueen taloista.


Lue lisää...

 
5. maaliskuuta 2013 | Pertti Meriläinen

Pieni joukko ylävaltimolaisia pitää yllä hiihtolatua. Ladun runsas käyttö palkitsee talkoolaiset.

Hiihtäjät palkka laduntekijöille

Sudenhiihdon taukopaikalla Jänisahossa oli sunnuntaina puolenpäivän aikaan iloista säpinää. Kun laturetkeläiset olivat sivakoineet metsästä nuotion äärelle ja irrottaneet sukset jaloistaan, talkooporukka tarjosi heille mehua, kahvia, sämpylöitä, pullaa, suolakurkkua ja makkaroita.

Montako makkaraa kuuluu osanottomaksuun?

–  Niin monta kuin hiihtäjä haluaa, Seija Kuutti naurahti.

Laturetken huoltotehtävissä oli sunnuntaina toistakymmentä kyläläistä.

Tapahtumaan aiemminkin osallistunut ranskalaisryhmä oli tällä kertaa kunniavieraina.

Töitä koko talvi

Valtimon perinteikäs laturetki on Ylä-Valtimon kyläyhdistyksen talkootyön tulosta. Latujen viimeistelyyn osallistui myös kunnan teknisen toimen kelkkapartio.

–  Aloitimme ladun pohjustuksen joulukuussa, kyläpäällikkö Tauno Kuutti kertoi.

Yksi ahkerimmista talkoolaisista on Jorma Mustonen.

–  Jos laskee kaikki talkootunnit yhteen, niistä kertyy ainakin kymmenen täyttä työpäivää. Palkka on siinä, kun näkee hiihtäjiä ladulla, hän sanoi.

Kunta tukee tapahtumaa Valtimon Vasaman kautta tulevalla avustuksella, joka kattaa osan kelkkojen polttoainekuluista.

Sudenhiihdon laduilla oli hiihdetty jo ennen sunnuntaita. Latua pidetään kunnossa niin kauan kuin on hiihtokelejä.

Pelkkää kiitosta

Sudenhiihdon osanottajat tulivat huoltopisteisiin aurinkoisella mielellä.

–  Ladut ovat hyvät ja maasto sopivan vaihteleva, ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut valtimolainen Reijo Kuokkanen kehui.

Ulla Keränen oli samaa mieltä.

–  Maisemat ovat hienot. Ihan kuin Lapissa hiihtelisi.

Nurmekselaiset Ulla Reijonen ja Eija Kortelainen kertoivat osallistuvansa Sudenhiihtoon siksi, että tapahtuma ei loppuisi ainakaan heidän takiaan vähäiseen osanottajamäärään.

Reijonen on hiihtänyt tänä talvena jo 750 kilometriä ja Kortelainen 400 kilometriä. Lauantaina he urakoivat Kolilla 30 kilometriä ja sunnuntaina Valtimolla saman verran.

–  Sudenhiihdossa on hyvät ladut, täydellinen huolto ja hyvä tunnelma, naiset kiittelivät.

Jani Pääkkönen viritteli hiihtoharrastustaan Sudenhiihdossa.

–  Tälle talvelle on takana 40 kilometriä, ja nyt tulee kymmenen lisää, hän sanoi lähtiessään ladulle Ylä-Valtimon koululta.

Perinne jatkuu

Sudenhiihtoon osallistui 96 hiihtäjää, vaikka pakkanen kiusasi aamulla ja suosittu Tiilikan laturetki sattui samaksi päiväksi.

Ylä-Valtimolla oli tarjolla 10 kilometrin Pikkuhukka-latu ja 20 kilometrin Isohukka-latu. Useimmat hiihtivät pidemmän lenkin, jota saattoi jatkaa 10 kilometriä nousemalla suksille Lokkiharjulta.

Tauno Kuutin ja Jorma Mustosen tavoite sadasta osanottajasta oli niin lähellä, että kaksikko teki jo sunnuntaina päätöksen järjestää laturetki myös vuoden kuluttua.

Jos hiihtäjiä olisi ollut puolet vähemmän, urakkaan ryhtymistä olisi harkittu tarkasti.

Hiihtäjiltä saatu palaute oli Kuutin mukaan kannustavaa.

–  Palautelaatikon lapuissa oli pelkkää kiitosta.

”Ihan kuin Lapissa hiihtelisi.” Ulla Keränen