Julkaistu 
Heikki Rissanen

Vettä piisaa nyt Pielisessä

Näyttäisi olevan ainakin 70 senttiä viime syksyistä korkeammalla, Kalevi Mustonen lukee mittatikkuna toimineen virvelinvavan näyttämää. Heikki Rissanen Näyttäisi olevan ainakin 70 senttiä viime syksyistä korkeammalla, Kalevi Mustonen lukee mittatikkuna toimineen virvelinvavan näyttämää.

Syyskuussa alkaneet sateet ovat nostaneet Pielisen pintaa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkealle. Lisäksi kun mennyt kesä ei paljon päässyt haihduttamaan vettä, allas on täyttynyt ja Pielisen pinta lainehtii reilusti pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella.

– Tässä korkeudessa kun vedenpinta säilyisikin. Nyt järvi alkaa heti rannasta, myhäilee Paavolan majoitusyritystä Lipinlahdella pyörittävä Kalevi Mustonen mitatessaan kotilaiturinsa nokassa matkaa vedenpinnasta järven pohjaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vuosi sitten tilanne oli toinen. Veden maksimikorkeuden mukaan rakennettu kiinteä laituri lepäsi kuivillaan veden alta paljastuneiden pohjakivien päällä. Nyt kiinteän laiturin peruskivet ovat reilusti vedenpinnan alla, ja laineet loiskivat laiturin puisiin rakenteisiin reilut parikymmentä senttiä laituritason alapuolella. Salmen karikotkin ovat veden peitossa.

– Vedenpinta näyttäisi olevan reilut 70 senttiä viime vuotuista korkeammalla, vuosikymmeniä vedenpinnan korkeutta seurannut Mustonen lukee mittatikkuna käyttämän virvelinvavan näyttämää.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen Nurmeksen sataman mittauspisteestä viime viikon loppupuolella saatu vedenpinnan korkeuslukema, 94,16, vahvisti Mustosen vavalla mittaaman lukeman. Virallisen mittauksen mukaan vedenpinta oli 70 senttiä pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella. Edellisen kerran Pielisen pinta oli vastaavaan aikaan samassa korkeudessa vuonna 2012.

– Jokseenkin harvinaisen korkeallahan vesi on, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen korkealla, luonnehtii Pohjois-Karjalan ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Teppo Linjama.

Ennusteiden mukaan vesi pysyy korkealla vuoden loppuun asti ja huippu saavutetaan marras–joulukuussa.

– Normaalisti lokakuun alussa vesi on matalimmillaan ja vedenpinta lähtee syysateiden myötä nousemaan. Nyt kävi päinvastoin, ja vedenpinta on korkeimmillaan. Sateista riippuu, kuinka korkealle vesi nousee, Linjama sanoo.

 

Kommentoi

Hae sivuilta