Julkaistu    |  Päivitetty 
Anu Saarelainen

Tutkija, taiteilija ja konsultti pohtivat Nurmeksen tulevaisuutta: "Ei tälläistä miljöötä ole muualla"

Yrityskonsultti Jani Karjalainen, tutkija Hannu Ryhänen ja kuvataiteilija Maija Laurinen pohtivat, millaista Nurmeksessa on kymmenen vuoden kuluttua. Taneli Arponen Yrityskonsultti Jani Karjalainen, tutkija Hannu Ryhänen ja kuvataiteilija Maija Laurinen pohtivat, millaista Nurmeksessa on kymmenen vuoden kuluttua.

Monet maailman megatrendeistä hyödyttävät Ylä-Karjalaa. Toimintatutkija ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsen Hannu Ryhänen, nurmeslainen kuvataiteilija Maija Laurinen ja nurmeslainen yrityskonsultti Jani Karjalainen keskustelevat Ylä-Karjala-lehden pyynnöstä tulevaisuudesta.

Yksi megatrendeistä on digitalisaatio. Hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat monelle työskentelemisen pienellä paikkakunnalla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Maija Laurisen mukaan kuvataiteilijalle toimiminen isommalla paikkakunnalla olisi helpompaa, mutta hän haluaa työskennellä Nurmeksessa. Myös Hannu Ryhänen ja Jani Karjalainen pystyvät asumaan ja työskentelemään Nurmeksessa hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta. Työt ovat molemmilla enimmäkseen muualla.

He eivät kuitenkaan usko, että etätyöntekijöitä muuttaa massoittain Ylä-Karjalaan, mutta voi olla, että Nurmekseen töihin tulevan puoliso voi tehdä etätyötä, jolloin perhe voi valita asuinpaikakseen Nurmeksen.

– Ei tällaista miljöötä ole muualla, Ryhänen sanoo.

Toinen trendi on ilmastonmuutos ja sen vaikutus ruoantuotantoon.

– Trendien valossa elintarvikkeiden puhtaus korostuu. Sehän on meille hyvä. Täällä on leipomoita ja kalanjalostusta. Leipää varmasti syödään kymmenenkin vuoden päästä, Jani Karjalainen sanoo.

Hän ottaa esille myös kiinnostuksen riistaan, marjoihin ja muuhun villiruokaan.

Maija Laurinen muistuttaa, että hiljaisuus ja puhtaus ovat osa seudun erityisyyttä. Niistä on pidettävä huolta.

Otteita tavallisten ihmisten näkemyksistä Nurmeksen tulevaisuudesta voi lukea täältä.

Kommentoi

Hae sivuilta