Julkaistu 
Risto Kuittinen

Nurmeksessa entistä enemmän ensivastetehtäviä – syynä uusi hätäkeskuksen ohje

Hoitotason ensihoitaja Kimmo Antila (vas.) ja perustason ensihoitaja paloauton ensivastevarusteiden kanssa. Autossa kulkee mukana muun muassa defibrillaattori. Risto Kuittinen Hoitotason ensihoitaja Kimmo Antila (vas.) ja perustason ensihoitaja paloauton ensivastevarusteiden kanssa. Autossa kulkee mukana muun muassa defibrillaattori.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen viime vuoden tilastot paljastavat, että pelastuslaitoksen ensivastetehtävien määrissä oli huomattavaa kasvua Nurmeksessa ja Valtimolla. Nurmeksessa ensivastetehtäviä oli 90 kappaletta, joka oli 87,5 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Valtimollakin kasvua oli lähes 28 prosenttia. Tilastoinnista vastaava Lieksan paloaseman palopäällikkö Mika Viertola toteaa, että Nurmeksen ensivastehälytyksien määrän kasvu on merkittävä.

– Pienehköjen paikkakuntien tilastoinnissa on paljon vuosittaista vaihtelua, mutta miltei 90 prosentin kasvu on todella paljon. Kasvun taustalla saattaa olla hätäkeskusten muuttunut hälytysohje, hän pohtii.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hän sanoo, että ohjeen muutos kuitenkin koskee kaikkia, eikä löydä suoraa syytä Nurmeksen korkeille lukemille.

Samaa mieltä Viertolan kanssa Nurmeksen ensivastetehtävien kasvun poikkeuksellisuudesta on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen vs. ensihoitopäällikkö Kari Törrönen.

Törrönen sanoo, että hätäkeskuksen uuden hälytysohjeen mukaan kiireellisiin hälytystehtäviin lähetetään nyt aiempaa herkemmin ambulanssi ja ensivasteyksikkö, aiemmin paikalle olisi lähetetty kaksi ambulanssia.

– Nurmeksen kokoisessa kaupungissa ajatellaan myös sitä, että paikkakunnan kahta ambulanssia ei sidottaisi samaan tehtävään, vaan toinen niistä jäisi valmiuteen uutta tehtävää varten, Törrönen sanoo.

Ambulanssien kyytimäärät ovat pysyneet Törrösen mukaan edellisvuosien tasolla, joten yllättävää ensivastetehtävien kasvun syytä ei voi sieltä löytää.

– Tilastointikin on parantunut, joten kasvu on voinut tulla useiden asioiden summana, Törrönen pohtii.

Kommentoi

Hae sivuilta