Julkaistu 
Henri Jokela

Työttömien järjestö kummastelee aktiivimallia – "Malli koetaan kyykyttämisenä"

Maarit Huusko epäilee uuden aktiivimallin toimivuutta. Henri Jokela Maarit Huusko epäilee uuden aktiivimallin toimivuutta.

Työttömyysturvaa heikentävä laki astui voimaan vuoden ensimmäisenä päivänä. Pohjois-Karjalan työttömien yhdistysten toimintajärjestössä (P-KTT) uutta aktiivimallia kummastellaan.

– On erikoinen ajatusmalli, että kepin voimalla ilmaantuisi töitä. Malli koetaan kyykyttämisenä. Pohjois-Karjalan alueella työttömiä on reilut 10 000, mutta työtä ei ole tarjolla, sanoo P-KTT:n neuvoja Ritva Kurkinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lain mukaan työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia kolmen kuukauden ajan, mikäli työtön työnhakija ei täytä aktiivisuusvelvoitetta. Velvoite täyttyy, jos työnhakija 65 päivän tarkastelujakson aikana tekee vähintään 18 tuntia palkkatyötä, ansaitsee yritystoiminnallaan vähintään 241 euroa tai osallistuu te-palveluiden järjestämään työllistymistä edistävään palveluun.

Aktiivisuusmalli on toisaalta poikinut Ritva Kurkisen mielestä jotain positiivistakin.

– Kansalaisaloite, joka on kerännyt yli 100 000 allekirjoitusta, on mainio juttu. Uudistus on kohahduttanut oikeustajua.

Nurmeslainen Maarit Huusko on ollut työttömänä liki kaksi vuotta. Huuskolta löytyy laaja koulutus, muun muassa datanomin ja liiketalouden merkonomin paperit.

– Tälle koulutukselle ei vain ole töitä, Huusko toteaa ja jatkaa olevansa työnhaussa hyvin aktiivinen.

Hän ei osaa sanoa, keitä ajatellen uudistus on tehty, mutta uusi aktiivimalli ei palvele heitä, joilla on hankaluuksia elämänhallinnassa.

– Ydinasia ei ole aktivointi vaan elämänhallinta ja sen tukeminen. Jos on vaikka alkoholiongelmaa tai jumiutunut kotiin, tällaisilla toimilla ei heitä tavoiteta.

Kommentoi

Hae sivuilta