play

Iivarin passissa: Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 10

Iivari Hirvi

Oi juupelis, kuinka tämän päivän luukku saa makunystyrät hyrisemään. Aiheena tänään on aina ja ikuisesti ajankohtaiset jouluherkut. Piparit, joulutortut, kakut, pullat sun muut. Ai että, kuinka voin nähdä ne jo sieluni silmin vatsassani törröttämässä.

Erityisesti piparkakkujen tuoksu tuo joulutunnelmaa tälle hirvelle ja varmaan monelle muullekin. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirja tietää kertoa, että ennen piparkakkuja on nautittu hunajakakkuja. Niitä on maiskuteltu jo muinaisessa Egyptissä elikkäs aika monta vuotta sitten. Hunajakakut tuntuvat olevan edelleenkin suosittuja esimerkiksi Saksassa ja Unkarissa ja mikäs siinä, eihän niihin tarvita kuin hunajaa ja jauhoja parhaimmillaan.

Ekat piparkakut taas tulivat Eurooppaan ristiretkeläisten mukana, sillä pippurilla maustetut piparkakkuset ovat olleet alun perin vanha itämainen herkku. Keskiajalla sekä piparkakut että hunajakakut ovat toimineet lääkkeenäkin moniin vaivoihin. Esimerkiksi saksalaisen nunna Hildegard Bingeniläisen piparkakkujen sanotaan keventäneen mieltä, puhdistaneen aisteja ja vähentäneen sydämen ja mielen katkeruutta.

Piparkakkujen ohjeet olivat myös salaisia, eikä niitä hevin paljastettu ulkopuolisille saatu kirjattu ylös. Ne kulkivat suusta suuhun keittiössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomeen piparkakut rantautuivat jo keskiajalla. Ne ovat olleet arvostettuja juhlaherkkuja. Tosin Satakunnassa on kerrottu, että pidoissa tarjoiltiin piparkakkuja siinä vaiheessa, kun vieraiden oli aika ruveta tekemään kotiinlähtöä. Kuinkahan moni lie osannut ottaa vihjeestä vaaria ja ymmärtänyt lähteä.

Kakuista se englantilainen hedelmäkakku ei oikein tämän hirvipojan mieleen ole, mutta taatelikakku uppoaa jo paremmin. Mutta kaikista mieluiten ottaisin kyllä oikein jouluista pullaa, joka on maustettu sahramilla. Tuolla Ruotsin puolellahan joulupullat eli lussekattenit ovat se juttu, mutta täällä pulla ei ole tainnut niin lyödä läpi jouluna.

Meillä nautitaan enemmän joulutortuista, joista moni tunnistaa ainakin tähtitortun. Mutta tiesittekö, että kaikkein perinteisin joulutorttu on ollut puoliympyrän muotoinen. Tähtitorttu syrjäytti puoliympyrän muotoisen tortun kuitenkin viimeistään 1950-luvulla.

Mutta nyt tämä kirjoittelu alkaa niin nostaa sylkeä kielen päälle, että taidanpa hipsaista maiskuttelemaan yhtä jos toista jouluherkkua.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta