play

Iivarin passissa: Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 21

Iivari Hirvi

Nykyäänhän joulurauha julistetaan virallisesti jouluaattona Suomen joulupääkaupungista elikkäs Turusta. Samoinhan Nurmeksessakin on aikoinaan aattona julistettu juuri näiltä kuvassa olevilta portailta joulurauhaa, ties minkä takia se perinne on lopetettu.

Mutta tiesittekös, että paikoin joulurauha on julistettu jo tänään Tuomaan päivänä. Silloin ei saanut enää mitään meluisaa tehdä.

Joulurauhaa on Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjan mukaan julistettu Suomessakin jo keskiajalla useimmissa kaupungeissa. Julistus on luettu kaupunkilaisille virallisesti ääneen jouluaattona, ja joulurauha on ollut voimassa 20 päivää eli Nuutin päivään asti. Joulurauhan rikkojalle on voinut olla tiedossa normaalia ankarampia rangaistuksia.

Julistuksissa on ollut yleensä neljä yhteistä asiaa. On muistutettu joulurauhan alkamisesta, kehotettu viettämään juhlaa rauhallisesti ja uhattu joulurauhan rikkojaa odottavasta rangaistuksesta. Lopuksi on toivotettu hyvää joulua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turussa joulurauhaa on julistettu ainakin 1300-luvulta lähtien muutamia katkoksia lukuunottamatta. Isonvihan aikaan joulurauhaa ei julistettu ainakaan joka vuosi ja vuonna 1917 rauha jäi julistamatta miliisilakon takia. Myös vuonna 1939 julistus jäi lausumatta.

Joulurauhan julistus on monelle merkinnyt joulun alkamista ja touhottamisen lopettamista. Ja se onkin hyvä hetki jos mikä pysähtyä hengähtämään ja vain nauttimaan joulun tunnelmasta. Muistetaan tehdä niin tänäkin vuonna, ainakin tämä meikähirvi aikoo maata vain ketarat oikosenaan ainakin tapaniin asti.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta