play

Aina vähän retkellä: Nurmeksen maastopyöräilytärpit

Katri Kantola

Maastopyöräilyyn tarvitaan maasto ja pyörä. Noin niin kuin yksinkertaistettuna. Pyöräilläkin voi lähes missä huvittaa – jokamiehenoikeuksien turvin se on sallittua kaikkialla muualla paitsi yksityisillä pihoilla, viljelyksillä, taimikoissa ja muutoin rajoitetuilla alueilla, siinä missä muukin lihasvoimin kulkeminen.

Lajin mielekkyyttä lisää toki kunnollinen maastopyörä. Oikean kokoinen, rouheammalla renkaalla varustettu joko täysjousitettu tai jäykkäperäinen, makuasioita, tai sitten läskipyörä. Talvisessa maastopyöräilyssä läskipyörä on mainio kapistus, mutta se toimii poluilla kivasti myös sulan maan aikaankin.

Jos itse ei omista maastopyörää, mutta mieli halajaisi lajia kokeilemaan, niin kannattaa vuokrata pyörä. Vuokrapyörät ovat useimmiten laadukkaita ja näin ensikosketus lajiin muodostuu miellyttäväksi, koska maastopyöräilyssä välineillä on kieltämättä väliä. Vuokraamoista löytyy yleensä myös sopivan kokoinen pyörä kaiken kokoisille käyttäjille.

Kannattaa myös kyttäillä kaikenlaisia maastopyörien testipäiviä, joissa pääsee kokeilemaan pyöriä maksutta. Heinäkuun alussa ainakin Valtimon Lokkiharjulla on mahdollista testailla muun muassa sähköavusteisia läskipyöriä Lajikokeilu Challenge -tapahtumassa. Eikä maksa mitään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja turvallisuus ennen kaikkea. Maastopyöräilyssä kypärä on ehdoton varuste, kuten pyöräillessä muutenkin. Maastossa ajaessa saattavat nimittäin oksat kolista päähän, joten siitäkin syystä kypärä on tärkeä suojaväline. Lisäksi hyvät, tukevat, pitävät ja kovapohjaiset kengät ovat ihanteelliset pyöräillessä maastossa, koska kengän tulisi suojata jalkaa pahimmilta iskuilta, joilta ei aina poluilla viilettäessä voi välttyä. Pyöräilykengät ajavat asiansa, mutta pehmustettu, tasapohjainen ja vähän paksumpi tennarikin toimii vallan mainiosti.

Maastopyöräilyyn soveltuvat reitit ovat myös mielekkään lajikokemuksen kannalta olennainen asia. Opastetuilla ja maastopyöräilijäystävällisillä reiteillä voi keskittyä reittimerkintöjä seuraamalla siihen itseensä, eli vauhdikkaaseen ajamiseen, kun reitillä pysyäkseen ei tarvitse vilkuilla karttaa ihan koko aikaa.

Nurmeksessa Bomba–Hyvärilä-alueelta lähtevä Ellun lenkki on helppo reitti ja hyvin saavutettavissa esimerkiksi pyörän vuokraajille. Reitti on noin yhdeksän kilometriä pitkä. Se kulkee latupohjia pitkin, ja välille mahtuu sekä ylä- että alamäkiä.

Todellista maastopyöräilyn tuntua löytyy Porokylän poluilta.

Todellista maastopyöräilyn tuntua löytyy Porokylän poluilta. Reitti on uusi ja opastemerkinnät saattavat olla vielä hieman vaiheessa, mutta reitin runko on merkitty keltapäisin opastetolpin, joita seurailemalla pysyy kyllä reitillä. Noin 12 kilometrin pituiselle reitille voi lähteä tietysti mistä kohtaa vain, mutta esimerkiksi Kumpulampi tai Laamilan urheilukenttä sopivat hyvin lähtöpaikaksi, jos auto pitää saada ensin johonkin parkkiin.

Tiedustelutiedon mukaan Nurmeksen uusista monikäyttöreiteistä valmistunevat tämän kesän aikana myös Kotilanvaaran kierros, joka kulkee Hyvärilän ja Kotilanvaaran alueella ja Hurtan taival, joka on yhteysreitti Nurmeksesta Valtimolle. Maastopyörällä ajettavissa nekin.

Peurajärven retkeilyalueelta löytyy myös mukavia maastopyörällä kurvailtavia neulaspolkuja. Mäntyjärven ja Iso-Valkeisen kierroksista tulee yhteensä noin 13 kilometrin pituinen lenkki. Reiteille on kätevintä lähteä Porttijoentien varresta esimerkiksi Iso-Valkeisen opastuspisteeltä. Oransseja opastetäpliä seurailemalla pysyy reitillä.

Mujejärvellä mukavaa maastopyörällä ajettavaa polunpätkää löytyy muun muassa Kalmoniemen harjupolulta noin kolme kilometriä suuntaansa. Kalmoniemen polulle pääsee parhaiten Peurakankaan parkkipaikalta, johon on hatara opastus Kuhmontien varresta.

Raesärkkien reitit soveltuvat myös maastopyöräilyyn. Raesärkkien retkeilyalue sijaitsee Nurmeksen eteläpuolella Kuopiontien varressa, josta löytyy opastus alueelle.

Kokkoharjun alueelta Valtimon Rumosta löytyy myös mukavia polkuja maastopyörällä koluttavaksi. Kokkoharju sijaitsee Valtimon pohjoisosassa ja sinne pääsee Kajaanintieltä kääntymällä Roukkajantielle, josta Rumontielle, josta Matovaarantielle, jonka varteen voi jättää auton.

Reitit kartalla löytyvät InfoGIS Nurmes -karttapalvelusta. Suora linkki, josta voi tutkia reittejä ja niiden sijainteja on tässä: https://www.infogis.fi/nurmes/?link=2bLa1YKGtr

Reiteille pääsy vaatii valitettavan usein pyörän ja muiden kamppeiden pakkaamisen autoon ja reitin lähtöpaikalle hurauttamisen, koska merkityille reiteille harvemmin pääsee suoraa kotiovelta. Tämä saattaa olla myös tiedostavan luontoihmisen mielestä hieman ristiriitaista, jos haluaa harrastaa päästötöntä luontoliikuntaa. Hankalaakin autoilun ja pyöräilyn yhdistäminen voi olla, jos autoa ei ole käytettävissä.

Tästä syystä hyvä vaihtoehto onkin ottaa kartta kauniiseen käteen, pyörä alle ja lähteä tutkimaan lähimaastoja. Tai nykyään toki kätevintä on ottaa kännykkä käteen, joka saattaa olla jo valmiiksi siihen liimautunutkin, ja selailla sähköisiä maastokarttoja ja miettiä reittejä etukäteen ennen kuin rynnistää suin päin metsikköön.

Kartoilta kannatta bongailla katkoviivoja, jotka ovat maastossa yleensä joko polkuja, metsäkoneen uria, peltoteitä tai vanhoja tiepohjia, jotka voivat olla hyvinkin maastopyörällä ajettavissa. Täyttä takuuta ajettavuudelle ei voi luvata, koska jotkut kartan ”poluista” saattavat olla myös tehokkaasti pusikoituneet, mutta jos seikkailumieltä riittää ja pieni rymyäminenkään ei haittaa, niin vahva suositus lähimaastojen tutkimusretkille. Lisäksi hiljaisia metsäautoteitä pitkin huristelu maastopyörällä voi olla myös ihan antoisaa puuhaa. Niitäkin löytyy lähes mistäpäin Nurmesta tahansa.

Hyviä sähköisiä maastokarttoja reittien tutkimista varten ovat esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikka: https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/ InfoGIS Nurmes: https://www.infogis.fi/nurmes/ ja Karttaselain web: https://app.karttaselain.fi/

Kahdesta jälkimmäisestä saa myös puhelimeen ladattavat sovellukset, joista löytyy muun muassa navigointiominaisuus, joka on näppärä apu, kun itse joutuu maastossa hukkaan tai vaihtoehtoisesti se toimii hyvänä apuna polun etsimisessä, vaikka itse olisikin muuten suhteellisen kartalla.

Itsestään kannattaa pitää jonkinlaista meteliä, kun havaitsee reitillä muita kulkijoita.

Maastossa, etenkin merkitsemättömillä reiteillä pyöräiltäessä on hyvä pitää mielessä alussa mainitut jokamiehenoikeudet ja niihin liittyvät liikkumisen rajoitukset. Muutenkin maastopyöräillessä kannattaa noudattaa yleisesti hyvää pyöräilytapaa. Kapeilla poluilla ajettaessa väistämisvelvollisuus kuuluu kaikille, mutta väistämistilanteet lutviutuvat yleensä omalla painollaan, kun kaikki osapuolet vain ottavat toisensa huomioon.

Pyörällä voi myös liikkua parhaimmillaan melko äänettömästi, joten kanssakulkijat saattavat joskus säikähtää pusikosta ilmestyvää maastopyöräilijää. Tästä syystä itsestään kannattaa pitää jonkinlaista meteliä, kun havaitsee reitillä muita kulkijoita. Varsinkin ratsastajia tai koiran ulkoiluttajia kohdattaessa kannattaa vauhtia hiljentää ja antaa äänimerkkiä, jotta eläin ei säikähdä.

Maastopyöräily on hieno laji ja Nurmeksesta löytyy hyvää maastoa lajin harrastamiseen. On sekä merkittyjä reittejä että muuta lääniä tutkittavaksi omien polkujensa pyöräilijöille. Jos reviiriä haluaa vielä laajentaa, niin Pohjois-Karjalasta ylipäätään löytyy hienoja maastopyöräiltäviä reittejä lähes joka pitäjästä. Niistä mainittakoon esimerkiksi Karhunpolku Lieksassa, Pogostan kierros Ilomantsissa ja Kontionpolut Kontiolahdella. Kannattaa siis tutustua sekä lajiin että alueen reitteihin!

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta