play

Aina vähän retkellä: Tekoälyn retkeilyvinkit

Katri Kantola

En ollut aiemmin ollut tekemisissä marraskuussa 2022 julkaistun tekoälysovellus Chat GPT:n kanssa, joten esitin sille ensimmäisen kysymyksen hieman tunnustellen.

Minä: Mihin mennä retkelle?

Chat GPT: Tämä riippuu paljon siitä, millaisesta retkestä on kyse ja missä sijaitset. Jos haluat patikoida luonnossa, hyvä vaihtoehto voi olla läheinen kansallispuisto tai luonnonsuojelualue. Jos olet kaupungissa, lähellä voi olla kauniita puistoja tai historiallisia nähtävyyksiä, joita voit tutkia kävelykierroksella. Meri- tai jokiretki voi olla myös hauska vaihtoehto, jos asut rannikolla tai joen varrella. Tärkeintä on löytää sellainen kohde, joka kiinnostaa sinua ja tarjoaa mielenkiintoisia kokemuksia.

Vastaus vaikutti järkevältä, joten ryhdyin tenttaamaan tekoälyä lisää.

Minä: Mitä retkelle kannattaa ottaa mukaan?

Chat GPT: Retkelle kannattaa ottaa mukaan seuraavia:

 1. Riittävästi juotavaa, esimerkiksi vettä tai urheilujuomaa.

 2. Eväitä, kuten välipalaa, pähkinöitä, hedelmiä tai patukoita.

 3. Säänmukainen vaatetus eli kevyt ja hengittävä vaatetus kesällä ja lämpimät vaatteet talvella.

 4. Hyvälaatuiset kengät tai saappaat, jotka ovat sopivat maaston ja sään olosuhteisiin.

 5. Päivänvarjo ja aurinkovoide aurinkoisina päivinä.

 6. Kartta ja kompassi, jos kuljet tuntemattomassa maastossa.

 7. Pieni matka-apteekki peruslääkkeillä ja sidetarvikkeilla.

 8. Taskulamppu tai otsalamppu, jos retkelle lähdetään myöhään illalla.

 9. Kamera tai puhelin, jolla voi ottaa kuvia ja tallentaa retken muistoja.

 10. Roskakassi, jotta luonto pysyy siistinä ja retkikohteen jälki on vähäinen.

Minä: Mitä tulee ottaa huomioon talvella retkeillessä?

Chat GPT: Talvella retkeillessä on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

 1. Sään ennuste: Tarkista sääennuste ennen retkelle lähtöä ja valitse sopiva päivä retkeilyyn.

 2. Pukeutuminen: Muista pukeutua lämpimästi ja kerroksittain. Käytä hyviä talvikenkiä, lapasia, pipoa ja muita tarvittavia varusteita.

 3. Liukkaan kelin varautuminen: Hanki tarvittaessa liukuesteet, joilla voi kulkea turvallisesti jäisillä tai lumisilla poluilla.

 4. Valoisa aika: Valitse retkikohde niin, että ehdit palata takaisin ennen pimeän tuloa.

 5. Ruoka ja juoma: Ota mukaan riittävästi ruokaa ja juomaa, jotka eivät jäädy pakkasessa.

 6. Kommunikointi: Ilmoita jollekin läheiselle, että menet retkelle ja arvioi retken kesto.

 7. Suunnitelma: Laadi suunnitelma retkelle ja noudata sitä. Jos et ole aiemmin käynyt alueella, varmista, että olet kartalla.

 8. Turvallisuus: Ole varovainen liukkailla paikoilla, joihin on voinut kertyä lunta. Kannattaa myös varautua mahdollisiin hypotermia- ja paleltumisriskiin.

Kieltämättä melko vakuuttavaa, ottaen huomioon, että vastaukset ovat täysin koneen tuottamaa tekstiä. Vastaukset ovat suoraan kopioitu tekoälyn kanssa käymästäni keskustelusta.

Chat GPT tekoälysovellus onkin koulutettu muodostamaan tekstiä, joka vaikuttaa ihmisen kirjoittamalta. Se on opetettu löytämään sanat, jotka esiintyvät usein yhdessä, ja valtavia internetin syövereissä oleilevia tekstimassoja analysoimalla se pystyy muodostamaan näitä järkevän oloisia tekstituotoksia, jotka tosiaan vaikuttavat siltä, että olisin voinut ne itsekin kirjoittaa. Se myös luo tekstin suhteellisen nopeasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pyysin tekoälyä kirjoittamaan myös lyhyen tekstin aiheesta retkeily sekä kyselin muita retkeilyyn liittyviä asioita. Vastaukseksi sain hyvin yleispätevää ja pääasiallisesti paikkansa pitävää tekstiä. Tämä pisti myös miettimään, että onko tässä omassa naputtelussa enää mitään järkeä, jos kone pystyy kirjoittamaan esimerkiksi tällaisen blogitekstin alle aikayksikön. Tai ainakin avustamaan siinä kiitettävästi.

Aivan erehtymätön kone ei kuitenkaan ole, joten kannattaa olla tarkkana, ennen kuin lähettää tekoälyn kirjoittaman tekstin maailmalle omalla allekirjoituksella varustettuna. Kyselin nimittäin tekoälyltä myös paikallisista retkeilyasioista.

Minä: Missä voi retkeillä Nurmeksessa?

Chat GPT: Nurmeksessa on monia retkeilymahdollisuuksia, joista muutamia mainitaksemme:

 1. Koli: Kolin kansallispuisto on noin tunnin ajomatkan päässä Nurmeksesta ja tarjoaa upeat maisemat, patikointireitit ja mahdollisuuden vuorikiipeilyyn.

 2. Pielinen: Pielinen tarjoaa mahdollisuuden veneilyyn, kalastukseen, uimiseen ja moniin muihin vesilajeihin.

 3. Bomban karhutalo: Bomban karhutalolla voi tutustua karhujen elämään ja käytökseen.

 4. Hiidenportti: Hiidenportin kansallispuisto tarjoaa vaellusreittejä, kalliokiipeilyä ja luontopolkuja.

 5. Höljäkän retkeilyalue: Höljäkän retkeilyalueella on mahdollisuus metsästykseen, kalastukseen, marjastukseen ja sienestykseen.

 6. Näiden lisäksi Nurmeksessa on monia muitakin ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksia, joita kannattaa tutustua lähemmin.

Vastaus ei ole kovin yksityiskohtainen ja selkeitä asiavirheitäkin sieltä löytyy, mutta sinne päin kuitenkin. Bomban karhutaloa ei ole olemassakaan ja Höljäkän retkeilyalue lienee myös tuntematon käsite, mutta voi Höljäkässä tietysti retkeillä ilman virallista retkeilyaluettakin. Vastaus vaikuttaa kuitenkin hyvin uskottavalta, joten asioista tietämättömälle se voisi mennä jopa täydestä.

Kysyin muutaman kysymyksen lisää Nurmeksen retkeilyyn liittyen, mutta kovin tarkkoja vastauksia tekoäly ei osannut erilaisilla kysymysten asetteluilla muodostaa. Kone tarjosi esimerkiksi Kolia ja Ruunaan aluetta Nurmeksen suosituimmiksi retkeilykohteiksi. Valtimon retkeilykohteista kysyessäni, menivät vastaukset jo sen verran metsikköön, että niistä ei ole paljon kerrottavaa.

Näistä vastauksista voi kuitenkin vetää kevyen päätelmän, että internetin tekstimassoissa Nurmeksen yhteydessä mainitaan usein esimerkiksi Kolin, Ruunaan ja Hiidenportin läheisyys ja niiden tarjoamat retkeilymahdollisuudet. Tarkempien vastausten saamiseksi pitäisi luultavasti tuottaa internet täyteen, tai ainakin puolilleen tekstiä Nurmeksen omista retkeilykohteista. Toistaiseksi tekoäly ei siis pysty korvaamaan paikallistuntemusta ainakaan Nurmeksen osalta, mutta se oppii koko ajan lisää, joten ehkä nämä hommat voi muutaman vuoden päästä ulkoistaa lopullisesti koneen tehtäväksi.

Esitin vielä yhden perustavanlaatuisen kysymyksen tekoälylle.

Minä: Miksi kannattaa retkeillä?

Chat GPT: Retkeilyllä on monia hyötyjä sekä fyysisesti että henkisesti. Tässä muutamia syitä, miksi kannattaa lähteä retkelle:

 1. Luonnosta saa energiaa: Luonto rauhoittaa ja antaa energiaa. Se tukee terveyttä ja hyvinvointia.

 2. Liikunta: Retkeily on loistava tapa liikkua ja saada lisää aktiivisuutta arkeen.

 3. Stressin lievitys: Retkeily ja luonto rentouttavat ja vähentävät stressiä.

 4. Uusien taitojen oppiminen: Retkeily tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia taitoja esimerkiksi suunnistuksen, tulenteon tai muiden ulkoilulajien saralla.

 5. Yhdessäolon ja sosiaalisen kanssakäymisen lisääntyminen: Retkeilyyn voi lähteä yksin tai yhdessä, ja se tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa.

 6. Arjen rutiinien katkaisu: Retkeily mahdollistaa arjen rutiinien katkaisun ja antaa mahdollisuuden irrottautua hetkeksi omasta arjesta.

 7. Uudet elämykset: Retkeily tarjoaa mahdollisuuden kokea uusia elämyksiä ja nähdä kauniita maisemia.

 8. Näiden syiden vuoksi kannattaa ehdottomasti lähteä retkeilemään ja nauttimaan luonnosta.

Mitäpä tuohon lisäämään. Yleisellä tasolla tekoäly vaikuttaisi olevan melko pätevä retkeilyasiantuntija, mutta ihan kaikkia sen juttuja ei silti kannata uskoa. Kiitos yhteistyöstä Chat GPT ja moikkaillaan, jos satutaan samoille retkipaikoille!

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta