Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Anna oudon lapsen olla

Anna oudon lapsen olla

Äitini kysyi minulta, olenko tullut lapsena hyväksytyksi omana itsenäni. Vastasin, että en ole. Valitettavasti hyvin harva lapsi saa vielä nykypäivänäkään kasvaa vapaasti omana itsenään lapsenoikeuksien sopimuksen pykälästä huolimatta. Usein erinäiset tahot vanhemmista kunnan työntekijöihin pyrkivät tietoisesti tai tiedostamaan ohjaamaan lapsen luonteen kehitystä.

Elämäni ensimmäiset viisi vuotta olivat mutkattoman onnellisia. Rakastin esiintymistä ja vilkkaan mielikuvitukseni ansiosta tylsistyin harvoin. Leikin yleensä yksin. Minua ei syrjitty, enkä ollut erityisen ujo tai yksinäinen, vaan yksinkertaisesti viihdyin paremmin pelkkien omien intressieni varassa. Päiväkodissa itsekseen viihtymisestä ei tehty ongelmaa, vaikka hoitajat toisinaan ihmettelivätkin. Olin outo, mutta mikäs siinä.

Toisin kuin perhepäiväkoti, esikoulu instituutiona ei kelpuuttanutkaan herkkää introverttia luonnettani. Kun muiden täytyi opetella sitomaan kengännauhoja tai muita käytännön taitoja, minä sain tehtäväkseni pelata lautapelejä muiden lasten kanssa päivittäin. En pitänyt lautapeleistä. Sen sijaan, että olisin pelatessa oppinut uutta tai saanut ystäviä, ahdistuin. Lopulta esikouluvuoteni kului pitkälti sohvalla itkien ja lukemista harjoitellen. Podin aamusta iltapäivään saakka koti-ikävää. En kaivannut vanhempieni kainaloon, toisin kuin hoitajat luulivat, vaan kaipasin sitä vapautta ja hyväksyntää, mikä esikoulun porttien ulkopuolella odotti.

Alakouluikäisenä opettelin miellyttämään muita. Pieneen mieleeni oli onnistuttu iskostamaan, että omalaatuisuus ja yksin oleminen ei ole ok. Kuudennella luokalla muistan suunnitelleeni, kuinka muuttuisin yläkoulun alkaessa ”mielenkiintoisemmaksi”, muunlaiseksi. En onnistunut muuttumaan. Petyin. Kahdeksannella luokalla sairastuin anoreksiaan. Ehkä kuvittelin, että pienentämällä itseäni sopisin edes johonkin muottiin. Tulisin jälleen hyväksytyksi.

Outous ei ole vaarallista. Anna äänekkään lapsen olla äänekäs ja introvertin olla introvertti. Älä pakota tai painosta mihinkään. Temperamenttipiirteitä ei voi poistaa tai muuttaa, ne ovat synnynnäisiä, ja persoonallisuuspiirteiden kehittymisen häiritseminen taas voi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Hyväksytyksi tuleminen ja selviäminen on suhteellista. Ei ole olemassa yhtä normaalia tapaa olla.

                                                                                                                                                                            

 

Kommentit 2

Vieras - Wilma päiväyksellä 21.11.2019 12:29

♥️

♥️
Vieras - Aida päiväyksellä 13.01.2020 13:50

Minäkin introverttina lopetin yläasteen kahdeksannella luokalla, en löytänyt muiden hyväksyntää..kuinkahan paljon näitä tapauksia onkaan. Lapsia pitäisi mielestäni kasvattaa enemmän yksilöinä kuin massana. Sekä jos joku ei viihdy isossa porukassa, olisi oltava mahdollisuus pienempään ryhmään.

Minäkin introverttina lopetin yläasteen kahdeksannella luokalla, en löytänyt muiden hyväksyntää..kuinkahan paljon näitä tapauksia onkaan. Lapsia pitäisi mielestäni kasvattaa enemmän yksilöinä kuin massana. Sekä jos joku ei viihdy isossa porukassa, olisi oltava mahdollisuus pienempään ryhmään.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/