Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Ei aikarajoituksille!

Yhteiskunnassamme yksilön elämän varrelle on asetettu paljon virstanpylväitä. Meidät on opetettu tähtäämään alituisesti kohti seuraavia saavutuksia ja ikänumeroita. Viisivuotiaat odottavat eskari-ikää, yläkoululaiset oppivelvollisuuden päättymistä, teinit aikuisuutta, keski-ikäiset eläkettä… Jokaisessa vaiheessa seuraa jotain uutta ja hienoa. Vapauksia, kunnioitusta.

Lähes aina myös kriiseilyä.

Järjetöntä! Stressaamme säännöllisesti kauhistellessamme olevamme "pian liian vanhoja" tai muutoin "vääränikäisiä". Osa nuorista kokee painostavana ajatuksen siitä, että pitäisi elää elämän parasta aikaa. Keski-ikäiset taas saattavat kokea "parhaan" menneen jo. Jotkut eläkeläiset jopa tuumaavat dramaattisesti, että kaikki meni jo.

Aikuisille kaupataan nuorekkuutta. Ryppyvoiteita ja virtaviivaisia urheiluvaatteita. Ihannoidaan energisyyttä, huolettomuutta ja ketteryyttä. Aivan kuin luonnollinen ikääntyminen olisi maailman kamalin kohtalo. Prosessi, joka täytyy ehdottomasti piilottaa.

Samaan aikaan nuorille myydään jakkupukuja, opetetaan etikettien mukaista käyttäytymistä ja kannustetaan sijoittamaan sekä säästämään. Asioita, joista useat aikuiset olisivat mielellään valmiita luopumaan.

Toisin sanoen: nuorista halutaan tehdä aikuisia ja aikuiset yritetään pitää nuorina. Mitä ihmettä?

On mahdollista, että tämä on viimeinen päiväsi. On myös mahdollista, että elät vielä seitsemänkymmentä vuotta. Ei sitä tiedä. Miksi siis ahdistuisit iästäsi tai ajankulusta? Nuori, lösähdä perjantai-iltana sohvalle syömään pullaa, jos huvittaa. Vanhus, mikään ei estä sinua lähtemästä festareille. Ei anneta tulevaisuuden, menneisyyden tai muiden hupsujen aikaoletusten rajoittaa!

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
22.04.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/