Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Ei ole yhtään hyvää syytä olla äänestämättä

Ei ole yhtään hyvää syytä olla äänestämättä

Tuskin olet välttynyt kuulemasta puheita eduskuntavaaleista. Olet jo saattanut kyllästyä joka kulmalla pälyileviin vaalimainoksiin. Tai ehkä olet laittanut koko homman leikiksi. Kenties liittynyt Facebook-ryhmään, jossa jaetaan hulvattomimpia vaalikömmähdyksiä. Monet ovat niin kyllästyneitä, että jättävät äänestämättä.

Yksilön vaikuttamismahdollisuudet äänestämisen kautta tuntuvat kieltämättä minimaalisilta. Koko edustuksellinen demokratia on mielestäni ongelmallinen.

On hölmöä, että joudumme itse kukin valitsemaan yhden henkilön, jolle olisimme valmiita antamaan oikeuden päättää asioistamme seuraavien neljän vuoden ajaksi. Tuskin kukaan poliitikko voi olla kanssani kaikesta samaa mieltä. Puhumattakaan suhteellisesta vaalitavasta! Se, ettei ääntäni lasketakaan mutkattomasti suosikkiehdokkaalleni, tuntuu epäreilulta.

Kaikesta huolimatta äänestäisin, mikäli olisin jo täyttänyt 18 vuotta. Ongelmat eivät poistu murjottamalla. Mikään ei muutu myöskään taiteilemalla Aku Ankkaa äänestyslappuun. He, jotka eivät näe järjestelmässämme vikoja, käyttävät äänensä varmasti.

Mitä harvempi äänestää, sitä suurempi vaikutusvalta yhdellä äänellä on. Sinun äänesi voi mitätöidä jonkin täysin arvomaailmasi vastaisen äänen.

Eduskunnassa päätetään asioistasi, hyväksyitpä sen tai et. Olisi tärkeää, että päättäjät koostuisivat tasaisesti mahdollisimman eri ikäisistä ja erilaisista sosioekonomisista asemista ponnistavista ihmisistä. Sen vuoksi kannattaisi äänestää ehdokasta, joka ymmärtää sitä maailmaa, jonka huomioimista pitää tärkeänä.

Sunnuntaina erityisesti nuorten tulisi vaeltaa uurnille sankoin joukoin. Viime vaaleissa alle puolet 18-25-vuotiaista äänesti. Eläkeläiset sen sijaan porskuttivat yliedustettuina. Haluammeko todella, että tulevaisuudestamme päättävät ihmiset, joihin seuraavan hallituksen toimet vaikuttavat vähiten?

Esimerkiksi ilmastonmuutos on vanhimmille ikäluokille absurdi murhe, kun taas nuorten arjessa suurin globaali ongelma elämiemme loppuun saakka.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/