Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Hirveitä tilanteita

Hirveitä tilanteita

Syksyisissä metsissä ja etenkin teiden varsilla eletään hirveitä tilanteita. Kesäkuumalla hirvikärpänen hätistelee hirvipoloja pusikoiden läpi tielle, syksyinen kiima lisää kulkutautiin kierroksia ja pian alkava hirvenmetsästys laittaa loputkin kaviot kopisemaan. Tänä syksynä varsinkin Valtimon suunnalla, Kuutostien varrella Karhunpäässä on kolahtanut turhan usein.

Yleensä turmissa menehtyy hirvi poikineen, mutta autoilijat matkustajineenkaan eivät säästy sivuosumilta. Romuraudan korvaa kasko, mutta henki on ainutkertainen. Hirvelläkin. Tosin sen haihduttua lihojen arvo punnitaan huutokaupassa. Viimeksi Karhunpäässä meni emo kahdelta vasaraukalta. Siellä ne orpoina tormuilevat tien tuntumassa, uskaltamatta yksin syvemmälle metsän siimekseen. Puissa piisaa vielä jonkin aikaa lehtiä, mutta kun elämä ei ole vasariepuja vielä koulinut, houkutus hyökkäillä tielle on hirmuinen. Pelkona on, että lähiaikoina kolahtaa taas.

Tällä menolla Karhunpään kylän voi nimetä Hirvenpääksi ja Neitivirran vaikka Iivarinvirraksi. Kyllä niiden ympärille pian legendaa kasvaa, vaikka alueen hurjasta hirvikannasta ja sen ympärille kehittyvistä lieveilmiöistä. Eihän tästä hirmuisesti aikaa ja matkaa ole Nurmeksen ja Rautavaaran rajamaille Ylä-Luostaan, missä rintamalla siipeensä saanut legendaarinen Hirvi-Heikki sääteli hirvikantaa omavaltaisesti. Tuolloin kyse oli jatkeesta ja lisukkeesta jokapäiväisen leivän päälle, mutta sitä henkeä ei ole lopullisesti salojen hetteisiin haudattu.

No, nyt läksi jo kynä kaviosta, kun meikähirvi innostui pitkästä aikaa irrottelemaan, mutta palataanpas takaisin nuolukivelle.

Pusikoiden niitto teiden varsilta riittävän leveäksi lienee kesyimmistä keinoista vähentää kolarivaaraa. Siinä missä ihminen hamuaa vihreämpää ruohoa kielletyn aidan takaa, ruoho on vihreämpää ja maukkaampaa aina tien toisella puolella myös hirven silmään ja varsinkin turpaan. Ei siinä ehdi liikenteen ääniä kuulemaan eikä autoja näkemään. Hyvällä tuurilla liikenteen paine pudottaa nuoren hirven kontolleen ennen törmäämistä ja molemmat osapuolet selviävät säikähdyksellä. Huonommalla tuurilla kolahtaa ja kovaa.

Karhunpäästä kantautui huolestuttavaa tietoa hörökorviin, että hirvivaroitusmerkkien sijoittamisessa ja näkyvyyden parantamisessa olisi toivomisen varaa. Hirvitihentymä alueella on tunnetusti kova, samoin kuin tiellä kulkeva liikenne. Se on huono yhdistelmä, missä välissä pitää vaan puikkelehtia. Niin ihmisten kuin eläinten. Hirvistä varoittavia varoittimia ja kaiken sorttisia karkottimia kaivataan etenkin Karhunpään pysäkin ja Valtimon välisellä tieosuudella, eivätkä ne olisi pahitteeksi ja tarpeettomia muuallakaan. Mutta varoitusmerkeistä ei ole mitään hyötyä, ellei autoilija niihin reagoi.

Turvallista matkaa kaikille Teille.

Iivari Hirvi

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
07.07.2020