Terveyttä kaikille

Hoida itseäsi hyvin – ota lääkkeet oikein

verkkoon Arkistokuva: Marianne Haverinen

Koronavirusuutisten varjoon jäi muiden sairauksien hoitoon määrättyjen lääkkeiden käytön laiminlyönneistä julkaistut tutkimukset. Niin kansainvälisten kuin Suomessa toteutettujen tutkimustenkin mukaan vain kolmannes potilaista ottaa lääkkeensä lääkärin kirjoittaman reseptin mukaisesti. Toinen kolmannes hakee kyllä lääkkeet apteekista, mutta ottaa silloin, kun muistaa, ja viimeinen kolmannes ei edes hae määrättyä lääkettä ollenkaan. 

On paljon sairauksia, kuten Suomessa yleiset aikuistyypin diabetes, verenpainetauti ja kohonneesta veren kolesterolista johtuvat sydänsairaudet, jotka eivät aiheuta sairauden tunnetta ennen kuin sairaus on muuttunut henkeä uhkaavaksi. On ymmärrettävää, että keuhkoputken tulehdukseen flunssaiselle määrätty antibiootti tulee useimmin otettua oikein, koska olo helpottuu jo muutamassa päivässä paremmaksi.

Osalle siinäkin piilee ”suden kuoppa”. Jos tuntee olevansa kunnossa, niin lääkekuuri jätetään kesken. Sairauden aiheuttajaa on kuitenkin vielä elimistössä valmiina lisääntymään ja pitkittämään terveeksi tulemista.

Sairaalatutkimuksissa on havaittu, että 25 prosenttia sairaalaan tuoduista sydän- tai aivoinfarktipotilaista ei ollut hakenut heille määrättyjä kolesterolilääkkeitä. Mediassa pelotellaan asiaa paremmin tuntematta kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksista, kuten statiineista johtuvista lihaskivuista. Kuitenkin lääkevaihtoehtoja on useita, joista useimmalle löytyy sopiva, kun kertoo vaivoista hoitavalle lääkärille. Lisäksi on tietysti muistettava, että lääkkeet eivät yksinään ole parantavia, vaan myös elintapoja on syytä arvioida ja noudattaa siinäkin lääkärin antamia ohjeita.

Pitkäaikaistutkimuksissa on myös huomattu, että ensimmäisen infarktin jälkeen ohjeita noudatetaan noin vuoden verran, mutta sen jälkeen ohjeista aletaan lipsua. Toinen infarkti tulee keskimäärin seitsemän vuoden jälkeen, mutta seuraavan infarktin saakin jo noin vuoden kuluessa, jos hoitoa ei oteta vakavasti. Jokainen sairastettu infarkti lisää jo sinänsä uuden infarktin riskiä, koska sydän- ja verenkiertoelimistö vaurioituu infarktissa eikä välttämättä palaudu entiselleen.

Samoin on laita myös aivoinfarktissa, joten verenpainetaudin hoitoon liittyvät lääkkeet on otettava säännöllisesti sekä pidettävä huolta muista hoito- ohjeiden asianmukaisesta toteuttamisesta.

Mielenkiintoinen seikka ilmeni liittyen lääkkeiden käyttöön eri sairauksia hoidettaessa. Syöpään sairastuneet potilaat ottivat kaikkein säännöllisimmin lääkityksensä sekä pyrkivät muuttamaan aktiivisimmin myös elämäntapojaan, kuten lopettivat tupakan polton.  Vaikka syöpähoidot ovat kehittyneet vuosien varrella todella huimasti ja ennenaikainen kuolleisuus on merkittävästi vähentynyt, sairauden luonne koetaan edelleen vakavammaksi kuin esimerkiksi diabetes, joka kuitenkin huonosti hoidettuna tai hoitamattomana aiheuttaa monenlaisia ikäviä liitännäissairauksia ja voi johtaa amputaatioon ja sokeutumiseen.

Yksittäisten lääkkeiden haittavaikutuksista on saatavilla runsaastikin tietoa. Sen sijaan kaikkien lääkkeiden keskinäisistä vaikutuksista ei ole aukotonta tietoa olemassa eikä sitä varmaan koskaan ole mahdollista edes hankkia, koska uusia lääkkeitä tulee markkinoille jatkuvasti. Myös luontaistuotteet ja ns. vapaan kaupan eli ilman reseptiä saatavat lääkkeet saattavat aiheuttaa yhdessä jonkin reseptilääkkeen kanssa haitallisia vaikutuksia. Siitä syystä on muistettava kertoa lääkärille kaikki käytössään olevat valmisteet. Jos niitä ei muista kertoa lääkärille, niin viimeistään apteekissa reseptilääkkeitä noutaessaan voisi kysyä mahdollisista yhteisvaikutuksista apteekin henkilökunnalta.

Kun nyt on odotettavissa koronaviruksen ainakin jonkinasteinen toinen aalto, olisi hyvin tärkeää sitoutua oman sairautensa kunnolliseen hoitoon. Tähän mennessä tiedetään koronan iskevän helpommin juuri huonossa hoitotasapainossa oleviin sydän- ja verisuonisairauksista ja diabeteksesta kärsiviin henkilöihin.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.11.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/