Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Hurmaavia suomalaisia sirkustaiteilijoita

20180620_211755

Kännykkäkameralla sirkuksen katsomosta napattu kuva ei ole teknisesti kummoinen, mutta toivottavasti siitä edes vähän välittyy maneesilla ison renkaan kanssa pyörivän nuoren miehen taituruus. Hän on suomalainen sirkustaiteilija Armas Lintusaari.

Näin Sirkus Finlandian tämän kesän ohjelman keskiviikkona Lieksassa, jossa katsomo oli lähes täysi. Tiistaina sirkus oli ollut Nurmeksessa, ja kavereiden Facebook-päivityksistä päätellen tunnelma oli korkealla täälläkin.

Illan hauskuuden muuten kaksinkertaistivat yleisössä olleet lapset. Yhtä ison joukon yhtä äänekästä riemunpitoa en olekaan päässyt aikoihin seuraamaan.

Edellisestä käynnistäni sirkuksessa oli kulunut noin 30 vuotta.  Silloin päätähuimaavasta akrobatiasta huolehtivat ulkomaiset sirkustaiteilijat ja maneesilla temppuili eläimiä. Nyt ainoat eläimet olivat hevosbaletin hevonen ja taikuriparin linnut.

Hyvä niin. Vuosikymmenen takaiset eläinnumerot olivat hienoja, ei siinä mitään. Nyt näkemästäni pidin kuitenkin enemmän. Sirkusten mukana kiertäneissä eläimissä oli paljon lähtökohtaisesti villiin luontoon ja toisenlaiseen ilmastoon kuuluvia lajeja. Eläinten temppuja katsoessa mieltä väkisinkin kaiveli niiden kohtalo. Paraskaan hoito, säntillisinkään säännösten noudattaminen ja valvonta eivät muuta muuksi sitä, että niillä ei ollut mahdollisuutta lajilleen tyypilliseen elämään.  

Aika ja arvot muuttuvat. Nyt useissa länsimaissa, muun muassa Suomessa, rajoitetaan tiukasti villieläinten viihdekäyttöä. Käytännön syistä sirkukset rajoittavat sitä itsekin. Sirkus Finlandian tirehtööri Calle Jernström Junior kertoo Sirkuksen tiedotuskeskuksen huhtikuussa julkaistussa tiedotteessa, että eläinten mukana oloa rajoittavat kustannukset ja sirkuksen käytössä olevien kenttien pienentyminen. Tallitelttojen mahduttaminen niille on vaikeutunut.

Toisin kuin eläimet, joilta ei edes kysytä, riittävän lahjakkaat ihmiset voivat itse valita uran sirkuksessa.

Moni suomalainen nuori on valinnut ja pärjää, kiitos nopeasti lisääntyneen kotimaisen sirkuskoulutuksen.

Sirkus Finlandia show’ssa lensi ilmassa, tasapainoili trapetsilla, jongleerasi, taituroi renkaiden kanssa ja nauratti vipulautanumeroillaan 15 Lahdessa sirkuskoulutuksen saanutta nuorta – taisi olla yli puolet koko esiintyjäkaartista.

Kuulosti kivalta, kun sirkustirehtööri fanfaarien säestyksellä kuulutti estradille Rantaa, Kemppistä, Jauhiaista, Purontaustaa ja muita suomalaisia – tyylillä, jonka tiedätte, nimen viimeistä tavua painottaen ja venyttäen.

Parhainta menestystä heille kaikille!

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/