Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 1

Luukku-1-verkko

Kuten lehden puolella jo lupailin (Ylä-Karjala, 26.11.), niin tänä vuonna meikähirven joulukalenterissa sukelletaan historiaan ja syvennytään jouluperinteisiin ja tapoihin. Ja mikä olisikaan sopivampi tapa aloittaa tämä ykkösluukku kuin tutustumalla itse joulukalenterin historiaan.

Minullahan tuota ikää jo on, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että muistaisin aivan näin vanhoja asioita, sillä ensimmäisiä joulukalentereita oli jo 1800-luvun puolivälissä Saksassa. Eli aika monta vuotta sitten. Tämän tiedon ja monet muutkin tässä kalenterissa esiintyvät tiedot nappasin Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjasta, joka kainalossa vetelin viime talvena unosia nallekarhun kainalossa.

Kirjasta kaivoin muun muassa sellaisen tiedon, että ensimmäisissä joulukalentereissa ei ollutkaan suklaata tai kaikenmaailman tilpehööriä, joita niissä nykyään tuntuu olevan yltäkylläisesti, vaan perheiden yhteisistä kalentereista pyyhittiin esimerkiksi yksi merkki pois joka päivä. Tai sitten saatettiin lisätä jotakin seimiasetelmaan.

1900-luvun alussa ilmestyivät ensimmäiset kuvakalenterit, niistä ainakin tämä hirvipoika tykkää. Niissä on niin kauniita kuvia. Kuvakalentereihin liittyy hauska tarina, että niiden ideoija Gerhard Lang olisi saanut äidiltään piparkakkujoulukalenterin. Ajatelkaa, jokaiselle joulukuun päivälle Langille oli oma numeroitu piparkakku, jonka tämä sai syödä. Tulee oikein piparkakun maku suuhun sitä ajatellessa.

Saksasta joulukalenteriperinne rantautui meille tänne Suomenkin kamaralle. Ensimmäiset kalenterit täällä tehtiin 1910-luvulla itse, mutta jo kymmenen vuoden päästä kaupoissa myytiin lähinnä Saksasta tuotuja, painettuja kalentereita.

Nykyään kalentereita saa siis kaupasta kaikenlaisina ja -muotoisina, mutta kyllä parhaiten varmaan jäävät mieleen ne itsetehnyt, rakkaiksi aarteisiksi muuttuneet joulukalenterit, joiden luukuista saattaa löytyä mitä tahansa äiti, isä tai tonttu sinne on laittanut. Vai mitä mieltä te olette, mikä on paras kalenteri?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/