Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 11

Luukku-11-verkkoon

Eilen sivuttiin hieman jouluisia makuja jouluherkkujen kautta, joten nythän olisi luontevaa siirtyä tuoksuihin. Varmaan jokaisella on hieman omanlaisensa hajupaljetti vai mikä paletti se nyt onkaan jouluun. Yhdelle joulun tuo piparien tuoksu, toiselle ehdoton on aidon kuusen tuoksu ja kolmas voi vaikka työntää nokkansa kanelipurkkiin päästäkseen jouluntunnelmaan.

Kanelista puheenollen Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjassa ehdotetaan, että kanelin tuoksua saa kotiin esimerkiksi kanelimobilen avulla. Oksaan tai rimanpätkään voi sitoa tai liimata kolme eripituista lankaa, joihin jokaiseen kiinnitetään kanelitanko, sekä ripustuslanka, jolla mobile kiinnitetään kattoon. Siinä se sitten hieman liikuskellessaan levittää mietoa kanelintuoksua ympäriinsä. Mobileen voi kiinnittää myös vaikka kulkusia, jos haluaa siitä vielä äänellistä iloa.

Line Therkelsenin Joulun taikaa – Joulun myyttejä ja taikoja -kirjasessa taas kerrotaan, kuinka appelsiini varsinkin ennen muinoin on tuonut tullessaan joulun tuoksua ja joulumieltä. Appelsiineja kun tuotiin maahan monesti juuri joulun aikaan. Silloin niitä kutsuttiin vielä kiinanomenoiksi. Varsinkin alkuaikoina appelsiinit olivat lähinnä rikkaampien herkkua, niitä kun myytiin niin kalliilla, että tavallisilla kansalaisilla ei ollut niihin varaa.

Jouluappelsiinit olivat monesti hieman happamia, mutta jos käsillä oli sokeripalanen, sen pystyi työntämään hedelmänlihaan ja juomaan sitten kuoreen tehdystä reiästä makeaa mehua. Sitäpä voisi kokeilla vaikka tänäkin jouluna, voisi olla mielenkiintoista herkkua.

Jos malttoi odottaa, appelsiinit säilyivät aina pääsiäiseen asti ja muuttuivat kuukausi kuukaudelta makeammiksi. Mutta tuskin moni malttoi sinne asti odotella, kun tällaiseen herkkuun oli päässyt käsiksi.

Mikäs tuoksu teille tuo sitä oikeaa jouluntunnelmaa vai ovatko tuoksut ylipäätään enää kovin tärkeitä joulunvietossa?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/