Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 13

Luukku-13-verkkoon Meikähirvi ihastelemassa Lucia-kulkuetta Nurmeksen kirkossa vuonna 2016.

Tänään normaalisti näkyisi pientä valonpilkahdusta siellä sun täällä, jollei tuo koronanpirulainen jylläisi edelleen maailmalla. Tiedätte varmaankin, mitä tarkoitan.

Tänäänhän on siis Lucian päivä, jota varsinkin katolisessa kirkossa on juhlistettu, mutta joka on levinnyt myös muualle, kun vaaleahiuksisia Lucioita on tuonut valoa talven pimeyteen tällä päivämäärällä. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjassa kerrotaan, että Lucian nimikin viittaa valoon. Valo on torjunut kaikenlaista pahuutta ja noituutta, jotka olivat vaarana erityisesti vuoden pimeimpänä yönä. Keskiajalla siis näillä tienoilla oli talvipäivänseisauskin eli vuoden pimein yö, mutta se on jostain syystä siirtynyt hieman pidemmälle joulukuuhun.

Joka tapauksessa tämä on ollut maagista aikaa, ja nuoret naiset ovat saattaneet joskus jopa kysyä Lucialta vihjettä tulevasta puolisosta.

Mutta kuka kumma se Lucia tai suomalaisittain Lussi, Luttu tai Lukki on ollut, kysytte varmaan. Pyhä Lucia syntyi vuonna 283 Sisiliassa ja koki marttyyrikuoleman joulukuun 13. päivä vuonna 304. Luciasta on olemassa monenlaisia legendoja eli tarinoita, joissa kerrotaan muun muassa silmien repimisestä päästä, mutta mitään varmaa hänestä ei tiedetä.

Lucian palvonta levisi Pohjoismaihinkin jo keskiajalla. Kouluissa vietetyistä Lucian päivän juhlista on mainintoja Tukholmasta 1740-luvulta. Suomessa kerrotaan ekan Lucia-juhlan järjestetyn 1860-luvulla Porvoossa, ja Turussa on tiettävästi Lucia-neito esiintynyt vuonna 1898. Helsingissä eka Lucia-kulkue nähtiin vuonna 1930.

Puvustuksesta mainitakseni monihan varmaan muistaa Lucia-neidon valkean puvun, mutta kuinka moni on kiinnittänyt huomiota punaiseen vyöhön. Valkoinen puku viittaa puhtauteen ja punainen vyö taas marttyyrikuolemaan. Valoa edustaa neidon päässä keikkuva kynttiläkruunu, tosin nykyään siinä ei taida olla enää oikeita kynttilöitä.

Normaalistihan Nurmeksessa ja Valtimollakin on nähty Lucia-neitoja, mutta nyt ikävästi tämä vuosi taitaa katkaista perinnettä. Toivottavasti kuitenkin ensi vuonna nuoret neidot tuovat taas valoa pimeyteen.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/