Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 14

Luukku-14-verkkoon

Tänä aamuna iski hirveen pieni paniikki. Kaikessa hötäkässä oli unohtunut joulukorttien raapustaminen ja lähetys, ja aamutuimaan selvisi, että tänäänhän on jo viimeinen päivä, kun ne saa postijaakon kyytiin hieman halvemmalla hinnalla ja hienolla joulupostimerkillä. Ei kun äkkiä kynää sorkkaan ja kortteja riipustamaan.

Varsinainen joulukorttiteollisuus nousi yllättäen taas tuolla Saksanmaalla 1860-luvulla, tosin Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirja tietää kertoa, että ekat joulukortit nähtiin jo 1840-luvulla Englannissa. Joulukorttien lähettäminen levisi nopeasti ympäri Eurooppaa, ja Suomessa eka postitettu joulukortti lähetettiin tiettävästi vuonna 1871. Yleiseksi tavaksi joulukorttien lähettäminen tuli Suomessa kuitenkin vasta 1900-luvun puolella.

Saadut joulukortit oli tapana laittaa esille koristeiksi, ja mikäs siinä, ovathan ne yleensä aika hienoja. Joskus saapuneita kortteja ripustettiin jopa joulukuuseen.

Mutta tiesittekö, että uudenvuodentervehdysten lähettäminen on paljon vanhempi kuin joulutervehdysten. Nythän monessa joulukortissa lukee jo valmiiksi uudenvuodentoivotuksetkin.

Vanhimmissa joulukorteissa aiheina on ollut kukkia ja maisemia. Vasta myöhemmin on tullut jouluun tai talveen viittaavia aiheita. Joulukuusi ilmestyi joulukortteihin vuonna 1799 ja joulupukki 1880-luvulla. Ruotsalainen Jenny Nyström toi kortteihin punalakkiset joulutontut 1890-luvulla. Sota-ajan joulukorteissa taas on saattanut olla sotilaspukuisia henkilöitä kuusen juurella tai joulutonttujen seurassa.

Joko teillä on joulukortit postissa matkalla vai oletteko tällaisia samanlaisia mattimyöhäisiä kuin eräs hirvekäs? Ja ostatteko te valmiskortteja vai askarteleeko joku aivan omanlaisia kortteja? Niitä olisi mielenkiintoista nähdä, jos joku tänne toimitukseen lähettäisi vaikka kuvia. Tai saahan tänne vaikka lähettää aivan oikean joulukortinkin vaikkapa eräälle hirvimäiselle toimituksen osalle.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/