Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 17

Luukku-17-verkkoon

Hei tonttu-ukot hyppikää voisi sopia tämän luukun aiheeksi. Sillä nyt Iivarikin on päässyt oikeaan leikkitunnelmaan, kun aloin muistella kaikkia jouluisia leikkiä. Niillä voisi vaikka jouluaattona pitkää päivää saada kevennettyä, jos vaikka koko perhe innostuisi leikkisille.

Kuvassa esimerkiksi leikimme Hiirisillä-leikkiä. Siinä istutaan lattialle piiriin, kuten olemme hienosti tehneet, tosin ainakin yksi taitaa aikalailla rohjottaa mahallaan. Keskellä oleva leikkijä on kissa, ja tarkoituksena on, että muut heittävät hiirtä eli tuota minun käpälässäni olevaa lankakerää toisilleen. Kun keskellä oleva kissa saa kerän kiinni, heittäjästä tulee seuraava kissa.

Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjassa kerrotaan myös Paistisilla-leikistä. Yksi nimetään paistiksi, ja hän istuu jakkaralla keskellä lattiaa saaden käteensä oljista tehdyn palmikon. Nykyään ei taida vain paljon olla noita olkia käsillä, joten paremman puutteessa käteen voidaan antaa rullalle kääräisty Ylä-Karjala. Paistin silmät peitetään niin, ettei hän näe yhtikäs mittään.

Muut leikkijät hiiviskelevät paistin ympärillä ja nyppivät tätä kuin ottaisivat paistista suupaloja. Paisti yrittää osua toisiin lehdellään, tosin kannattaa huitoa aika kevyellä otteella, ettei kanssaleikkijöihin satu. Kehen paisti osuu, hänestä tulee uusi paisti.

Ennen aikaan joululeikkejä on leikitty ja iloa pidetty tapaninpäivästä Nuutin päivään asti, kun taas jouluaattoilta ja varsinkin joulupäivä ovat olleet rauhallisia ja hartaita juhlapäiviä. Nuoret kokoontuivat johonkin tiettyyn paikkaan leikkimään. Leikkipaikaksi oli saatettu vuokrata tupa illaksi kerrallaan, jonka vuokran nuoret miehet maksoivat yhdessä. Joululeikit olivatkin nimenomaan nuorten leikkejä, joissa he pääsivät tapaamaan toisiaan ja tutustumaan.

Leikkiminen lopetettiin joskus "tuvan nuohoamisella". Siinä kaikki kerääntyivät piiriin tanssien käsi kädessä, kunnes joku katkaisee piirin ja lähtee viemään mutkitellen joukkoa ympäri tupaa. Nuohotessa lauletaan koko ajan, kunnes piiri kootaan taas yhteen.

Tuleekos teille minkäänlaisia kivoja joululeikkejä mieleen? Niistäkin olisi kiva kuulla.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
29.06.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/