Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 20

Luukku-20

Joulukuusia alkaa jo monella näkyä kodeissa, ja osa varmaan on kohta sulattelemassa omaansa, jotta koristelupuuhiin päästäisiin viimeistään jouluaaton aamuna. Olen nimittäin kuullut, että joissakin perheissä joulukuusen koristelua säästetään jopa sinne asti, jotta sitten jännittävänä aattopäivänä on puuhaa.

Joulukuusipa onkin aika vanha perinne ja tuttuun tapaan lähtöisin jälleen Saksasta jo 1500-luvulta. Aluksi kuusta pidettiin protestanttisena joulukoristeena, ja kerrottiinpa jopa, että Martti Luther olisi keksinyt joulukuusen. Tarinan mukaan hän sai ajatuksen joulukuusesta kävellessään kotiin kuusien keskellä talvisena yönä. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjassa kuitenkin sanotaan, että tiettävästi Lutherin kotona ei koskaan ollut joulukuusta.

Suomen ensimmäinen joulukuusi on varmuudella ajoitettu vuoteen 1829 ja paroni ja senaattori Otto Wilhelm Klinckowströmin joulujuhlaan, jossa kuusia olikin sitten jo kahdeksan. Aluksi kuuset olivat pieniä pöytäkuusia, joita saattoi joka perheenjäsenellä olla omansa. Kansakoulujen joulujuhlista monet saivat ekat kosketuksensa kynttilöin koristeltuun kuuseen.

Aluksi kuusi kiinnitettiin latvasta kattoon ja se saattoi olla aivan koristelematon. Usein koristeena oli ainakin kynttilöitä, joskus myös piparkakkuja, paperikoristeita ja värikkäitä kangastilkkuja. Kuusen oksilla saattoi roikkua myös omenoita, rinkeleitä ja joulukuusenkarkkeja. Syötävät kuusenkoristeet syötiin joko joulunaikaan tai joulun jälkeen.

Jossain välissä kuuseen ripustettiin myös tähtisädetikkuja. Valot sammutettiin ja koko perhe kerääntyi katsomaan, kun tikut sytytettiin ja ne rätisivät tähtiloistetta.

Jollei sisälle ole mahdollisuutta hankkia kuusta, yksi vaihtoehto on myös ulkokuusi. Monihan koristelee esimerkiksi valoin omia pihakuusiaan tai -pensaitaan, mutta niihinhän voisi tehdä myös jääkoristeita. Siinäkin voisi olla puuhaa näille viimeisille päiville ennen jouluaattoa, kun koululaisetkin ovat nyt kirmanneet lomalle.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
29.06.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/