Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 23

Luukku-23-verkkoon

Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja ties mistä, mutta joulusiivous osui vasta tähän luukkuun. Nyt jos joku seuraa tätä järjestystä tiukan tarkasti, hän joutuu siivoilemaan kuusen oksien lomassa ja tonttujen seassa. Toisaalta nykyäänhän tunnutaan sanovan, että jos haluaa nuohota kaappien nurkatkin, kannattaa viettää sitten se joulukin siellä kaapissa.

Mutta toisaalta Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjan mukaan itäsuomalaisessa joulusiivouksessa 1800-luvun puolivälissä joulusiivous alettiin juuri tänään aatonaaton aamuna. Tuvan lattiasta nostettiin irti kaksi leveää lankkua, ja lattian alle pujahtivat tytöt huonoissa vaatteissa. He keräsivät koreihin kaiken, mitä lattian alle oli kerääntynyt edellisestä siivouksesta. Talon lapset näyttivät päreellä valoa.

Sitten päivällä tehtiin normaalit työt ja lisäksi leivottiin ruisleipiä ja tehtiin seuraavaksi päiväksi ohraleipätaikina. Illalla pestiin tupa. Vettä kannettiin sisään isoja saavillisia, varpuluudat kiinnitettiin pitkiin varsiin ja esiin otettiin pesupyttyjä, vastoja ja hiekkaa. Syötiin illallinen, ja ylimääräiset lähtivät pois jaloista riiheen, jonne jäätiin yöksi.

Tuvassa naiset siirsivät pöydät keskelle tupaa ja nousivat niille ja penkeille ulottuakseen kattoon. Ovi ja räppänä aukaistiin, mutta silti tupa oli täynnä kitkerää nokea, kun naiset hankasivat luudillaan tuvan kattoa. Siitä jatkettiin sitten orsiin, uuninpäällykseen ja seiniin. Viimeiset tuhkat lakaistiin pöydiltä, penkeiltä ja lattialta ja kannettiin koreissa ulos.

Sitten alettiin hangata seiniä, ikkunoita, ikkunalaseja, orsia, pankkoja ja ties mitä touhisilla pesimillä ja saatettiin väliin laittaa hiekkaakin, jotta pesuvoima tehostuisi. Viimeiseksi pestiin lattia, ja sitten tupa sai kuivua yön yli.

Aamulla tuvan ovelle ja ulko-ovelle pantiin kuusenhavuja, jottei likaisilla jaloilla olisi sotkettu vastapestyä lattiaa ennen jouluolkien levitystä.

No nykyäänhän tuskin tarvitsee aivan noin perinpohjaista siivousta tehdä, vaikka moni tuntuukin näin joulunaikaan tekevänkin suursiivouksen. Ja mikäs siinä, jos se tuo oikean joulun tunnun, mutta tämä hirvi aikoo enemmin hakea joulutunnelmaa suklaasta ja koivillaan makoilusta.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
29.06.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/