Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 3

Luukku-3-verkko

Tänään löysin mielenkiintoista luettavaa, kun yksi toimituksen hämäläisistä vahvistuksista vilautti synnyinpaikkakuntansa vieläkin elossa olevaa perinnettä, nimittäin joululehtiä. Sellainen kuulemma edelleen ilmestyy Virroilla joka joulu.

Tänään löysin mielenkiintoista luettavaa, kun yksi toimituksen hämäläisistä vahvistuksista vilautti synnyinpaikkakuntansa vieläkin elossa olevaa perinnettä, nimittäin joululehtiä. Sellainen kuulemma edelleen ilmestyy Virroilla joka joulu.


Jos olette asiasta yhtä pihalla tai ulkona kuin meikähirvi, Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirja valottaa asiaa. Joululehdet ovat niinkin vanha asia kuin, että niitä on tehty 1800-luvun lopulta lähtien. Kulta-aika oli 1910–1930-luvuilla, joten ei ihmekään, jos asiasta ei ole ollut viime aikoina puhetta. Tosin kyllähän moni lehti julkaisee joulunumeroita, että ne kai ovat samaa asiaa. Vaikka toimituksessa asunkin, välillä menevät nämä lehtiasiat hirvensarvissa iloisesti sekaisin.

Ensimmäisissä joululehdissä joulu oli todellakin pääroolissa, kun nimissä vilisee Joulutervehdystä, Joulusanomaa lapsille, Joulupukkia ja Joulu-iloa. Lisäksi on ollut Työväen joululehti, Sytyke ja Raatajain joulu, mutta ne eivät vaikuta niin mukavilta kuin ekaksi mainitut. On myös ollut Joulutouhua, Säästäjän joulua ja Karjaväen joulua. Jokaiselle siis jotakin nähtävästi, jos tällainen hirvi näistä jotain ymmärtää.

Lehdissä on ollut kertomuksia, runoja ja lauluja, monet joululaulut ovat kuulemma ilmestyneet alkujaan joululehdissä. Kirjoittajista osa on varmasti teillekin tuttuja, sillä runoja ja tarinoita ovat rustanneet ainakin Topelius, Juhani Aho, Anni Swan ja Eino Leino.

Osa joululehdistä on suunnattu nimenomaan lapsille, vaikka en kyllä aivan ymmärräkään tätä rajoittelua. Kyllä aikuinen hirvikin voi nauttia saduista yhtä lailla, vai mitä. No kuitenkin tarinoissa on korostettu avuliaisuutta ja ystävällisyyttä niin ihmisille kuin eläimillekin ja opetettu kiitollisuutta. Mutta veikkaisin kuitenkin, että parasta lehdissä varmasti ovat olleet sadut, sarjakuvat ja lystikkäät kertomukset.

Hei, mikäpä muuten estäisi tekemästä tänä jouluna aivan omaa joululehteä! Siihen voisi piirrellä jouluisia kuvia ja tekaista vaikka ikioman joulusadun. Jos joku tästä innostuu, varmaan tänne toimitukseenkin voi laittaa vaikka kuvaa syntyneestä lehdestä. Minäkin osallistuisin, mutta ehkä eilisestä kirjeestä Joulupukille jo huomasitte, että näillä sorkilla ei paljoa kirjoitella.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/