Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 5

Luukku-5-verkkoon

Nyt pitää vähän kuikuilla tulevaisuuteen eli huomiseen, jottei tämän päivän luukku menisi ohi ja huomenna tarvitsisi käsitellä kahta aihetta. Osa voikin jo arvata, minkälaista päivää huomenna vietetään, mutta jätetään osa siitä vielä arvoitukseksi ja keskitytään tänään adventtiaiheeseen.

Monessa kodissa on varmaan aseteltu neljä kynttilää lähekkäin ja yhtä niistä on keritty polttamaankin, jolleivat muut joulukiireet ole saaneet unohtamaan, että ensimmäistä adventtia vietettiin tänä vuonna jo marraskuun puolella. Tästä loogisesti hirvenaivoillakin voi päätellä, että huomenna on jo toinen adventti.

Mutta mikä se adventti oikein on, saattaa joku ja yksi Iivarikin tuumia. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirja kertoo, että adventti on jouluun valmistautumisen aikaa. Se on aloittanut niin kutsutun pienen paaston, mikä varmaan tekisi ainakin yhdelle hirvelle hyvää ennen joulupatojen ääreen päätymistä.

Jokaisella adventtisunnuntailla on omat teemansa. Viime viikon kynttilä oli odotuksen kynttilä, huomisen on jouluilon sytyttäjä ja kaksi seuraavaa ovat joulurauhan tunnus ja rakkauden kynttilä.

Kynttiläajatus on todennäköisesti lähtöisin saksalaisesta adventtikuusesta, jossa oli 28 kynttilää. Ensimmäisenä adventtina tuotiin sisään pieni kuusi, johon sytytettiin joka päivä kynttilä ja lausuttiin siihen kuuluva raamatunlause. Myöhemmin kuusi on unohtunut, ja kynttilöidenkin määrä on pudonnut nykyiseen neljään.

Jos lauluääntä löytyy, eikä tällaista mörinää kuin allekirjottaneella, niin ekaan adventtiin olisi kuulunut Hoosianna-hymni, jonka ainakin alkusanat moni muistaa ulkoa. Ekan adventin liturginen eli kai jonkinlainen kirkollinen värikin on erilainen kuin muiden. Ekan on valkoinen, kun loppujen adventtien väri on violetti.

Joten eikun huomenna kynttilöitä polttelemaan. Jos ei muuta, ovat ne ainakin kauniita.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/