Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 6

Luukku-6

Tänäänkin onkin aivan erityinen ja juhlallinen päivä. Tänään nimittäin juhlistetaan luonnollisesti Suomen itsenäisyyspäivää, kuten aina 6. joulukuuta.

Koronanvihulainen vain on tehnyt juhlinnasta vaikeaa, ja esimerkiksi kuulut pressan juhlat pidetään nyt pienemmällä poppoolla ja osittain videoitujen äänitysten välityksellä. Nyt jäävät väliin pukuloistot, Linnan tungos ja varmaan se odotetuin osuus eli jatkot.

Mutta ei välitetä siitä nyt, vaan muistutellaan mieliin, miksi Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan keskellä pimeintä vuodenseutua. Ennen muinoin aikana, jota tällainen hirvikään ei pahemmin muista, Suomi oli vielä osa Venäjää ja Suomea kutsuttiin suuriruhtinaskunnaksi. Asemaan ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä ja muiden tapahtumien seurauksena Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen vuonna 1917 täsmälleen tänä samana päivänä.

Itsenäisyyspäivän päivämäärästä on itse asiassa ollut erimielisyyttäkin. Jotkut olisivat halunneet päivämääräksi 16. toukokuuta jonkun sinä päivänä vietetyn voitonparaatin kunniaksi. Toiset taas olisivat halunneet juhlistaa Suomen itsenäisyyttä 15. marraskuuta, koska silloin eduskunta on julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi eli arvattavasti vielä korkeammaksi kuin Venäjän tsaari eli siis hallitsija. Akateemiset piirit eli sellaiset oppineet alkoivat kuitenkin juhlistaa 6. joulukuuta ja siihen sitä nyt on jämähdetty.

Moniin muihin maihin verrattuna Suomen itsenäisyyden juhlintahan on aika vakavaa. On Linnan juhlia, Tuntemattoman sotilaan katselua telkusta, sankarihaudoilla vierailua ja puolustusvoimien paraatia. Mutta sopisiko toisaalta suomalaiselle mielenlaadulle muunlainen juhlinta. Sitä voisi varmaan pohtia koronan jälkimainingeissa, kun nyt muutenkin juhlaperinteitä rikotaan pakolla. Vai mitä tuumitte?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/