Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 7

Luukku-7-verkkoon

Kynttilöistä tuli höpistyä muutama luukku sitten, mutta jatketaan niistä vielä juttua. Ne kun ovat niin kauniita ja tuovat ihanaa valoa tähän hämäryyteen.

Tosin tiesittekö, että ennen vanhaan kynttilät eivät olleet ainoita, joilla tuotiin valoa pimeyteen. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjan mukaan arjessa valona käytettiin päreitä ja 1870-luvulla myös tuikkulamppuja.

Kynttilät kuuluivat pimeän talven juhlaan, ja jouluisin paksuja kynttilöitä saatettiin polttaa koko yö. Tuvan kattoon saatettiin joskus kiinnittää jouluksi puinen kynttiläristi tai kynttiläkruunu, jossa paloi neljä tai kahdeksan kynttilää. Mallia oli otettu kirkon kynttiläkruunusta.

Jouluaamuna ikkunalle laitettiin joulukynttilät, kun ihmiset menivät joulukirkkoon. Kynttilöitä saatettiin sytyttää myös hevosille ja lehmille, sillä niiden liekkien arveltiin torjuvan kaikenlaista pahaa.

Sähkövalaistus alkoi tulla kaupunkeihin 1800–1900-luvun vaihteessa, mutta sähköttömiä kyliä riitti vielä moniksi vuosikymmeniksi. Taidettiinpa täälläpäin esimerkiksi Valtimolle saada sähköt viimeisiin kyliin vasta 1970-luvulla. Joka tapauksessa sähkövalaistuksen jälkeen kynttilöitä on sytytetty lähinnä tunnelman vuoksi.

Joulukuusen sähkökynttilöitä vastustettiin aluksi, koska niiden valoa pidettiin liian kylmänä, eikä se lepattanut samalla tavalla kuin oikea kynttilä. Turvallisuuden takia sähkökynttilät kuitenkin yleistyivät nopeasti, eikä taida enää monikaan yrittää saada kuuseensa oikeita kynttilöitä, sen verran ne taitavat heilua oksilla.

Mutta tiesittekö, että kynttilöitä voi tehdä myös itse, eikä se vaikuta kovin vaikealtakaan. Siinä olisi varmaan mukavaa joulupuuhaa. Tai sitten ulos voi tehdä vaikka lumi- tai jäälyhtyjä. Laittakaa vaikka minulle tänne toimitukseen kuvia, jos innostutte sellaiseen.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/