Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 8

Luukku-8-verkkoon

Tänä vuonna joululauluja ei taideta hoilata kuin lähinnä kotioloissa ja silloinkin kannattaa muistaa turvavälit, vaikka tutuista olisikin kyse. Toisaalta ainakin jos omaa äänen korinaani ajattelen, ehkä parempi näin.

Mutta miksi juuri tänään ajattelin puhua joululauluista. Syy löytyy kalenterista, joka kertoo, että tällä päivämäärällä vietetään Sibeliuksen päivää sekä suomalaisen musiikin päivää. Vanhan kunnon Sibbe kuuluu olleen kovakin joulufani, ja hänen sävellyksistään löytyy useampia joulukappale. Jos tapailette laulujen En etsi valtaa, loistoa ja On hanget korkeat nietokset säveliä, pääsette kiinni Sibben sävellysmaailmaan. On hanget korkeat nietokset kuulemma tiesi Sibeliusten perheessä sitä, että joulupukki on tulossa.

Rakastetuista joulukipaleista löytyvät monesti myös sellaiset kappaleet kuin Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Kun joulu on ja Arkihuolesi kaikki heitä. Yhteistä näille suomalaisten tykkäämille joulukappaleille tuntuu olevan se, että kaikki ovat hieman synkkiä ja mollisävyisiä. Liekö synkkäsävyisyys ihan kansan luonteenpiirre, kun tuollaiset kappaleet kilpailevat kärkipaikoista. Ja kauniitahan ne on, ja täytyy myös sanoa, että toki täällä osataan tonttu-ukkojen hyppelystäkin lauleskella, jos sille päälle satutaan.

Mutta tiesittekö, että varsinainen joululauluperinne yleistyi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa 1200-luvulla. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjan mukaan monet ensimmäisistä joululauluista olivat virsiä, kuten Enkeli taivaan ja Joy to the World.

Suomen yksi vanhimpia joululauluja taas on Joulupuu on rakennettu vuodelta 1876. Nykyajan suosikeiksi ovat nousseet muun muassa Sydämeeni joulun teen ja Joulumaa. Eikä pidä unohtaa kunnon korvamatoa, Whamin Last Christmas -kappaletta.

No nyt vika kappale alkoi soida sarvissa niin, että parempi jättää tämä tähän ja palata astialle huomenna taas uusin aihein. "Last Christmas I gave you my heart..." ja sitä rataa.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/