Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Ikkuna toiseen maailmaan

Tapa nähdä. Tapa näyttää. Tapa tuntea, tapa kertoa sekä vaikuttaa. Taide.

Taide on monille elämäntapa. Syy herätä aamuisin. Korvaamaton keino ilmaista itseään. Toimii toisinaan myös terapiana.


”Mikä on taidetta?” on ikuisuuskysymys, johon ei löydy yksiselitteistä vastausta. Jonkun mielestä sivun nurkkaan luonnosteltu tikku-ukko on hieno ja moniulotteinen symboli, kun taas toinen saattaisi moittia sen piirtäjää kirjan töhrimisestä.

Yksi määritelmä taiteelle on se, että jos taiteilija itse mieltää teoksensa taiteeksi, se on taidetta. Toisin sanoen, A4:lle vahingossa läikkynyt kahvitahra ei ole taidetta, mutta taideteos päämääränä tarkoituksellisesti siihen tiputeltu on.

Toisaalta loppupeleissä määritelmillä ei ole mitään väliä. Taidetta ei tehdä sääntöjä varten tai niiden mukaan. Sitä tehdään ihmiseltä ihmiselle.

Taiteella ei ole rajoja. Jokainen osaa luoda. Taidetta voi syntyä mistä tahansa, myös ilman konkreettisia välineitä. Sitä on kaikkialla. Sosiaalisessa mediassa, rakennuksissa, ilmoitustauluilla, ruokaetiketeissä, radiossa, vaatteissa… Emme pääsisi sitä karkuun, vaikka kuinka yrittäisimme. Harvoin edes tiedostamme, kuinka suuri osa jokaisen elämää taide on.

Yhtä ominaisuutta taiteilijalta kuitenkin vaaditaan: rohkeutta. Täytyy uskaltaa tarttua kiinni päättömiinkin ideoihin, antaa muiden nähdä pala todellista itseään ja ottaa väärinymmärretyksi tulemisen riski. Se ei käy aina helposti.

On varmaa, etteivät kaikki tajua sinua tai luomuksiasi. Jokainen näkee maailman omalla ainutlaatuisella tavallaan, eikä kukaan voi koskaan päästä ultimaattisesti samalle aaltopituudelle. Ja se on taiteessa ehkä kaikista hienointa. Tuskin on taidetta parempaa keinoa tarkastella maailmaa muiden ihmisten silmin.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/