Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Ilmasto ahdistaa, koska teemme liian vähän

Yle Journal -YouTube-kanavan videosarja Ilmastouutiset sai oloni ahdistuneeksi. Sarjan myötä ymmärsin entistä konkreettisemmin, kuinka valtavan tuhoisa saastepallo maapallomme silmissä olen. Ilmastoahdistus on erityisesti nuorten keskuudessa yleinen ilmiö. Viime viikolla se kirvoitti sadat Helsingin lukiolaiset lakkoilemaan eduskuntatalon edessä. Lokakuussa samoilla seuduilla ilmastomarssiin osallistui 15-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg, joka lakkoilee joka perjantai ilmaston puolesta. Thunbergillä ja lukiolaisilla on yhteinen sanoma: aikuiset eivät ole tehneet tarpeeksi ilmaston hyväksi.

Syön kasvisruokaa, ostan vain tarpeeseen ja lajittelen jätteeni. Hiilijalanjälkeni on puolet pienempi kuin keskivertosuomalaisen. Se ei kuitenkaan riitä. Jo pelkkä asumiseni ylittää reilusti 2000 kilogramman hiilidioksidipäästöt, jotka maapallo pystyisi kestävästi yhdeltä ihmiseltä vuoden aikana kantamaan. Asumiseni jälkeen toiseksi suurimman piikin hiilijalanjälkeeni tekevät ulkomaanmatkat: viime vuonna kaksi risteilyä ja lentäen matkustettu hiihtoloma Kööpenhaminassa.

Ilmastouutiset-sarjassa toimittaja Timo Wilderness pyrkii elämään vuoden 2000 kilogramman päästöillä ja jakaa katsojille haasteen sytyttämiä oivalluksia. Wilderness huomaa yhteiskunnan rajoitteiden hankaloittavan ekologista elämää. Esimerkiksi Helsingin keskustassa yksilö ei pysty valitsemaan asuntonsa lämmitysmekanismia ja hammaslääkärissä käynti saastuttaa yllättävän paljon. Vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi, yhteiskuntamme ei ole tarttunut niihin.

"Aikamoista viherpiiperrystä", "Miksi elämästä täytyy tehdä noin vaikeaa?", "Ei yksi ihminen voi vaikuttaa mihinkään". En allekirjoita noita usein kuultuja ajatuksia. Jos minä en voi vaikuttaa tuottamiini päästöihin, kuka sitten voi? Kenellä on vastuu ja valta kulutuksestamme? Tiedämme, ettei maapallo kestä tällaisia elämäntapoja. On tapahduttava suuria muutoksia. Vastuu on jokaisella. Emme voi ikuisesti ajatella, että mikäli valtaosa ihmisistä toimii väärin, se on oikein ja järkevää.

Ekologisen elämän ei tarvitsisi olla vaikeaa tai kurjaa. Se olisi vain erilaista. Henkilökohtaisesti aion tulevaisuudessa harkita ulkomaanmatkojani tarkemmin ja taloudellisten mahdollisuuksien rajoissa kiinnittää seuraavan asuntoni kohdalla enemmän huomiota ekologisuuteen. Minulla ei ole oikeutta tuhota kotiplaneettaamme. Se, että ahdistaa, tarkoittaa sitä, että jonkin täytyy muuttua.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/