Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Isot päätökset kannattaisi perustella etukäteen

IMG_8046

 

Kun puhutaan yöpäivystyksestä, maallikko ajattelee sydänkohtauksia ja aivotapahtumia, kolareita, luitaan katkoneita tai päänsä iskeneitä tapaturmapotilaita ja kipua huutavia lapsia. Hän miettii, miten käy, jos lähin apu on yli sadan kilometrin päässä?

Siun soten pari viikkoa sitten päättyneiden yt-neuvotteluiden ensimmäisissä uutisissa painottui menoleikkausten ohella henkilökunnan kohtalo, irtisanomiset ja mahdolliset muut henkilöstövaikutukset. Oltiin iloisia, ettei tarvita lomautuksia.

Julkinen keskustelu neuvotteluissa sovituista toiminnan supistuksista, esimerkiksi Nurmeksen yöpäivystyksen lakkaamisesta, pääsi käynnistymään vasta aivan päätöksenteon kynnyksellä ja käsittämättömän vähäisen tiedon varassa.

Ei ihme, jos ns. tavallisten kansalaisten kannanotot sosiaalisessa mediassa ja mielipidepalstoilla ovat olleet voittopuolisesti pöyristyneitä.

Eräässäkin Facebook-kommentissa todettiin, että Nurmeksesta ollaan viemässä terveyspalvelujen tärkein osa. Ylä-Karjalan tekstareihin kirjoittanut kertoo olevansa muuttoaikeissa. Moni suree vanhusten puolesta.

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen kertoi Ylä-Karjalan haastattelussa heti yt-neuvottelujen päätyttyä, että Nurmeksessa yöaikaan päivystykseen tulevat potilaat ovat pääosin niin sairaita, että heidät joudutaan joka tapauksessa lähettämään Joensuuhun.

Päätöksen taustalla olevia tilastoja selvitellyt toimittaja Sari Vanninen kertoo kolumnissaan Karjalaisessa (8.2.), että Nurmeksen yöpäivystyksessä kävi viime vuonna keskimäärin 1,8 potilasta yössä ja että pääosin käynnit liittyivät päihteiden käyttöön.

Lieksan lakkautettavalla iltavastaanotolla on viime vuonna käynyt keskimäärin 2,8 asiakasta illassa, eivätkä kaikki olleet välittömän hoidon tarpeessa.

Kun tähän lisätään se, että yöpäivystys usein joudutaan pyörittämään omaa toimintaa kalliimpana ostopalveluna ja että kehittyvä ensihoito yhä useammin pystyy auttamaan potilaita jo kotona, alkaakin enin dramatiikka päätöksen ympäriltä hälvetä.

Yöpäivystystä tärkeämmäksi nousee esimerkiksi se, miten Siun sote tulevaisuudessa turvaa ensihoidolle riittävät voimavarat.

Isojen, vaikeiden päätösten, etenkin palvelujen leikkaamisen, vaivihkainen valmistelu saattaa nopeuttaa päätöksen tekoa ja antaa päättäjille ns. työrauhaa.  Mutta pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa vaikeasti korjattavaa epäluottamusta.  Ja, kuten on nyt nähty, poliitikkoja ryöpytetään joka tapauksessa.

Totta kai terveysasemien uudelleen järjestelyt ovat henkilöstön kanssa käytävien yt-neuvottelujen asia, mutta kuuluvat ne asiakkaillekin!

Ihanko aikuisten oikeasti siellä Siun sotessa ei tullut mieleen, että palvelujen supistamisesta syntyy porua? Että pahimpien pelkojen hälventämiseksi supisuksista, niiden perusteista ja haittojen kompensoimiseksi kaavailluista toimista olisi kannattanut tiedottaa näkyvästi ja laajasti jo valmisteluvaiheessa.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/