Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Jälleen kerran kodeista

1119861_20190913-095420_1 Linda on asunut monenlaisissa asunnoissa, viimeisimmäksi opiskelija-asuntolassa. Kuva on kuvituskuva. Kuva: Jarno Artika

Ihka ensimmäinen blogitekstini täällä, marraskuussa vuonna 2016, käsitteli kodin merkitystä ja kodittomuutta. Tuolloin asuin vielä vanhempieni helmoissa Nurmeksessa ja kävin yläkoulua. Yläkoulun jälkeen olen asunut kolmessa eri asunnossa Joensuussa: sukulaisteni nurkissa lähiöalueella, kämppiksen kanssa keskustassa ja nyt kesästä saakka yksin opiskelijakerrostalossa. Tällä kertaa aion päivittää ajatuksiani aiheesta.

Kotiutuminen kaikkialle on käynyt yllättävän kivuttomasti ja nopeasti. Ehkä olen nopeasti sopeutuvaa ihmistyyppiä. Olen ikävöinyt täysylläpitoa, tylsistynyt yksin olemiseen ja stressaantunut ruokaostoksistani paljon harvemmin kuin etukäteen kuvittelin tekeväni. Aluksi olin tiukkis. Laskin viikon budjettini sentilleen enkä kestänyt pienintäkään sotkua. Ajan kuluessa rentouduin: elämästä, ja ennen kaikkea vapaudesta, kuuluu nauttia! Sitä paitsi arjessa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi aikaa nipottamiselle.

Mielessäni on kuitenkin pyörinyt ristiriitaisuuksia. Sukulaisten ja kämppiksen kanssa asuessani haaveilin asunnosta, joka olisi kokonaan minun käytössäni. Yksiöön muutettuani aloin kaivata seuraa jo muutaman päivän yksinolon jälkeen. Introvertille luonteelleni ilmiö on kuitenkin ensisijaisesti voimavara, sillä kun saan latautua omissa oloissani, jaksan ja arvostan sosiaalisia tilanteita enemmän.

Yksin asuessasi kukaan ei määrittele kotiintuloaikojasi, päätä päivällistäsi tai jurputa sohvan valtaamisesta. Toisaalta kukaan ei myöskään kannusta koulutehtävissä, keitä aamulla sinulle teetä tai kikata kanssasi juuri ennen nukahtamista. Muuttaminen on itsetutkistelua tehokkaimmillaan. Sitä ei kannata tehdä liian usein, ei liian nuorena, eikä liian vaikeassa elämäntilanteessa, mutta ei myöskään pelätä liikaa.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/