Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Jouluperfektionismi karkottaa jouluilon

Joulu. Minulle sana tuo ensimmäisenä mieleen materialismin, perfektionismin, siitä aiheutuvan stressin ja ärsyttävät tonttulaulut. Vasta sen jälkeen muistan kaiken kivan: läheiset, rennot välipäivät sekä suklaan paljouden.

Joulusta vouhottaminen kestää joka vuosi monta kuukautta. Aikaisimmat linnut aloittavat pipareiden paistamisen jo lokakuussa. Mitä vähemmän päiviä aattoon, sitä isommaksi usein kasvaa ahdistus lahjabudjetista ja juhlamenusta.

En kuulu kirkkoon enkä allekirjoita minkään uskontokunnan oppeja. Osittain senkin vuoksi joulustressi tuntuu kohdallani entistä älyttömämmältä. En näe ainoatakaan järkevää syytä siihen, miksi yhden päivän järjestämiseen kannattaisi käyttää niin paljon huolitunteja. Monille joulu on ”rakkauden ja yhdessäolon juhla”. Yhdessäolosta nauttimisesta ja läheisten arvostamisesta menee mielestäni kuitenkin maku, jos se tarkoittaa suorittamista.

Lahjojen vaihtaminen on kaunis perinne, mutta usein se tuottaa ihmisille enemmän päänvaivaa kuin mielihyvää. Ilahduttamisen sijaan motiivina lahjojen antamiselle on yleensä velvollisuuden tunne. Paketti sisältää monissa tilanteissa ainakin vertaiskuvallisesti verta, hikeä ja kyyneliä. Ainakin minä jäisin niiden saamisen sijaan mieluummin lahjatta.

Olisi helppoa vain sanoa mitä tulisi tehdä: "otetaan rennosti", "ei hankita lahjoja vain siksi, että pitää" tai "ei käytetä hurjia määriä rahaa". Näin toimimisesta on tehty sosiaalisesti paheksuttavaa. On epäkohteliasta olla ostamatta vastalahjaa. Lapsilta ei saa pilata joulun taikaa. Pääpäivänä perheen luota poistuminen tai perinteiden rikkominen tulkitaan välinpitämättömyytenä.

Kaikki tämä yhden vuorokauden takia. Vuorokauden, jonka jälkeen huokaisemme helpotuksesta sekä ähkystä. Ja sitten taas aloitamme seuraavan vuoden rumban suunnittelemisen muutaman kuukauden päästä.

Miksi? Joulu onnistuisi varmasti vähintäänkin yhtä ihanasti ilman mieletöntä tuhlausjuhlaa ja panikointia.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/