Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Kannattaa uskoa utopiaan

Kannattaa uskoa utopiaan

Utopioita pidetään mahdottomina ja turhina. Osa pelkää, että utopioihin uskominen johtaisi poliittiseen kiihkoiluun. Joidenkin mielestä taas utopistiset mallit tekisivät politiikasta tarpeetonta ja perustuvat naiiviin ajatukseen siitä, että kaikki ihmiset toimisivat sulassa yhteisymmärryksessä. Hyvin monet ajattelevat, että meillä ei ole enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin kapitalistinen yhteiskuntajärjestelmämme.

Kapitalismi käyttää kansaan valtaa lukuisilla keinoilla. Esimerkiksi velka on rahan tavoin ihmisen keksimä sopimus materian arvosta, joka kahlitsee ihmisiä. Utopiat ja mielikuvituksellisuus ovat kapitalismin myötä kuolleet. Uskon sen johtuvan osittain siitä, että ihmiset kokevat olevansa valtiolle, yrityksille tai toisilleen velkaa, eivätkä tunne olevansa vapaita tekemään mitään muuta ennen tilien tasaamista.

Silloin, kun ihmisillä ei ole velkaa, he pelkäävät velkaantuvansa, ja saattavat esimerkiksi työskennellä taloudellisen pelon takia vakavaankin työuupumukseen saakka.

Sama toistuu myös valtion politiikassa. Vaikka ekonomistit ovat todenneet, ettei valtion velkaa oikeasti tarvitse koskaan maksaa kokonaan takaisin, puhumme jatkuvasti siitä, kuinka hirveästi velkaa Suomella on. Valtion velkaa käytetään muun muassa perusteena leikata tasa-arvon ja kansan hyvinvoinnin kannalta elintärkeistä julkisista palveluista, kuten koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Velkaantuneen ihmisen tai valtion kapasiteetti ei tunnu riittävän utopistiseen tai edes kovin kriittiseen ajatteluun.

Mielestäni on surullista, millainen sävy termillä utopia pragmaattisessa nykymaailmassa on. Harva haluaa saada utopioilla aikaan mitään pahaa. Kyseenalaistaminen on tärkeää. Emme voi kulkea maailmassa kuin lampaat niellen kaiken purematta. Silloin saatamme päätyä, ja yleensä päädymmekin, osaksi tekemään jotain oman moraalimme vastaista, esimerkiksi sortamaan heikompiosaisia. Osa käyttää samaa argumenttia kritisoimaan utopioita.

Mielestäni utopiat kuitenkin nimenomaan kannustavat ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan ja antavat virikkeitä myös nykyisen yhteiskuntamallin ongelmien ratkaisemiseksi. Utopioiden pohtiminen ei tarkoita automaattisesti vallankumouksen suunnittelemista. Ei sillä, että vallankumouksessa tarpeen vaatiessa olisi mitään pahaakaan. 

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/