Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Kauneutta ja rakkautta ei ole maailmassa liikaa

IMG_384_20180522-063034_1

Olin jollain ammattiini liittyvällä kurssilla kevättalvella 1976. Ruotsin hovi oli ilmoittanut, että saman vuoden kesällä vietetään kuningas Kaarle XVI Kustaan ja Silvia Sommerlathin häitä. En enää muista, mihin kurssilla käsiteltyyn asiaan se liittyi, mutta luennoitsija joka tapauksessa kertoi, että Suomessakin on vaadittu häiden näyttämistä suorana televisiossa. Meitä kuulijoita nauratti.

Mutta niin vain Ruotsin hallitsevan kuninkaan häät nähtiin Suomessakin suorana lähetyksenä. Lieneekö sen jälkeen Euroopassa vietetty yksiäkään prinsessa- tai prinssihäitä ilman meilläkin esitettyjä televisiointeja.

Kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria kesällä 2010 vihittiin Daniel Westlingin kanssa, vihkimisen lisäksi televisiossa näytettiin myös hääjuhla purjehduksineen ja puheineen. Ylen verkkosivuilta löytyvän jutun mukaan katsojia oli enimmillään yli miljoona.

Victoria on myöhemminkin ollut suomalaisten lempikuninkaallinen. Muistellaanpa vain, millaiset väkijoukot hän on kerännyt kaduille aina, kun on Suomessa vieraillut.

Viime lauantaina parhaimmillaan lähes 780 tuhatta suomalaista katsoi Ylen TV1:n suoraa lähetystä prinssi Harryn ja Megan Marklen – nykyisen Sussexin herttuaparin – häistä Windsorista. Ylen Areenasta eri versioita häälähetyksistä katsottiin Ylen verkkojutun mukaan yli 200 tuhatta kertaa.

Itse kuuluin Areena-versioiden katsojiin, häiden ajaksi kun sattui tärkeämpää ohjelmaa. Ellei olisi sattunut, olisin taatusti istunut telkkarin ääreen liimautuneena minäkin.

Maanantaina media levitti Britannian kuningashuoneen julkisuuteen toimittamia virallisia hääkuvia ja lehdistä ja verkkosivuilta saatiin lukea arvioita suurin piirtein kaikesta, mitä häissä oli tapahtunut.  Jotta mitään ei jäisi huomaamatta, joku mediatalo oli pannut asialle jopa huulilta lukijan.

Eikä häähumu ole vielä kokonaan ohi. Tulossa ovat muun muassa seurapiirejä seuraavien aikakauslehtien kuvakavalkadit.

Tätä hulabaloota ei olisi, ellei sille olisi kysyntää. Jokin kuninkaallisissa kiehtoo suunnattomasti myös tasavaltaisessa Suomessa, jonne tuskin kukaan vakavissaan kaipaa omia kuninkaallisia.

Meillä ei häitä seurattaessa varmaankaan hirveästi pohdita niiden taloudellista merkitystä tai kuningasvallan pysyvyyttä, eikä meillä ole kuninkaallisiin tunnesiteitä. Me seuraamme hyvin tehtyä spektaakkelia, joka päähenkilöillä on omat tarkkaan rajatut roolinsa. Ehkä jossain välissä haeskelemme verkosta tai kirjoista vähän historiatietoa asianomaisesta kuningashuoneesta, ja me vanhemmat rouvat tutkailemme, miten morsiusparia edeltävän polven edustajat – meidän nuoruutemme prinsessat ja prinssit – ovat ikääntyneet.

Viihde maustaa elämää, eikä kauneutta ja rakkautta ole maailmassa koskaan liikaa. Tiedämme, etteivät kuninkaalliset avioliitot ole aina onnellisia tai että ne voivat päättyä eroon, mutta totta kai me toivomme, että vihkiparin tosielämässä kävisi kuin sadussa. Että pari eläisi onnellisena elämänsä loppuun asti.

Ruotsin kuninkaan häät 42 vuotta sitten muuten eivät olleet edes ensimmäinen Suomessa televisioitu kuninkaallinen hääjuhla. Verkosta löytyy Ylen juttu, jonka mukaan ensimmäinen kerta oli Englannin prinsessan Margaretin hääjuhla toukokuussa 1960. Arviolta 300 miljoonan ihmisen eri maissa arvioidaan tuolloin katsoneen lähetystä Lontoon Westminster Abbeyn katedraalista.

Ylen Elävästä arkistosta löytyy välähdyksiä myös Englannin nykyisen kuningattaren ja prinssi Philipin häistä vuodelta 1947 ja Monacon ruhtinaan Rainierin ja filmitähti Grace Kellyn häistä 1956.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/