Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Kepeästipä epäillään nuorten motiiveja

IMG-20190319-WA0001

Jutelmia-blogia tällä foorumilla pitävä Linda yritti parin viikon takaisessa kirjoituksessaan oikoa niitä vääriä ja vihamielisiä käsityksiä, joihin hän oli törmännyt osallistuttuaan nuorten ilmastolakkoon Joensuussa. Kannattaa lukea Lindan kirjoitus.

Viime perjantaihin asti olin siinä luulossa, että mielenosoitusten arvosteleminen olisi marginaalista.

Olin varma, että lasten ja nuorten osoittamaa aktiivisuutta pääosin kiiteltäisiin ja että nuorista oltaisiin jopa ylpeitä. Niin ainakin minä isoäitinä olin, kun poikieni tyttäristä kaksi lähti mukaan lakkopäivän mielenosoituksiin, lukiolainen Oulussa ja lammilainen peruskoululainen Helsingissä. Yllä oleva kuva on hänen Senaatintorilla ottamansa.

Olin vilpittömästi hämmästynyt monista muun muassa Facebookissa näkemistäni kommenteista, myös siinä kainuulaisen kansanedustajan Timo Korhosen aloittamassa keskusteluketjussa, johon itsekin tulin osallistuneeksi. Korhonen kiittää nuoria aktiivisuudesta, mutta postauksen kommentointi on voittopuolisesti ärhäkän kielteistä.

Nuorten motiiveja kyseenalaistetaan ällistyttävän kepeästi. ”Tiedetään”, että lakkopäivä on nuorille vain tekosyy olla poissa koulusta tai että he ovat vain joutuneet joutuneen poliittisen pelin uhreiksi ja vanhempien aivopesemiksi.

Jotkut mielenilmauksen tuomitsijat näyttävät olevan kovin varmoja siitä, että nuoret eivät ole valmiita itse tekemään yhtään mitään ilmastonmuutoksen torjumiseksi.  Mistä he sen luulevat tietävänsä?

Miten tässä niin kävi, että maapallon ja omasta tulevaisuudestaan aidosti huolestuneet nuoret joutuivatkin puolustuskannalle?

Hehän eivät tätä ilmaa ole pilanneet. He eivät ole vastuussa niistä poliittisista ja taloudellisista päätöksistä, joiden seurauksena ilmakehän hiilikuorma kasvaa. Mutta he joutuvat elämään seurausten kanssa, ovatpa ne lopulta millaisia tahansa.

Heillä on käytettävissään vasta ikäistensä keinot, joihin toki mahtuu myös tekoja, kuten esimerkiksi vastuuta omista roskista, liikkumisesta ja ostoksista. Mielenosoituksiin kokoontuminen on ihan sovelias keino tehdä selväksi, että tilanne tunnetaan, se pelottaa ja vastuullisten tekemisiä seurataan. Joka ikäpolvessahan mieltä on osoitettu ja  joukkovoimaa käytetty, kun on haluttu muutosta.

Nuoren ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin esimerkin mukaisen liikehdinnän leviäminen Suomeen näyttää yllättäneen monet koulut. Mutta on niissä pystytty reagoimaan asiallisesti ja nopeastikin. Hämeenlinnassa peruskoululaisten vanhemmat saivat opetustoimenjohtajalta Wilma-viestin, jossa vanhempia neuvottiin pyytämään lapselleen vapaata etukäteen, jos tämä ilmastolakkoon osallistuu.

Fiksua toimintaa. Siinä tulivat vastuut selviksi, vanhemmille velvollisuus keskustella asiasta nuorensa kanssa ja ottaa samalla asiaan itsekin kantaa.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/