Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Kesäakatemia on Nurmekselle iso juttu

IMG_4644

Jos kuvassa oleva otsikko ei muistu mieleen, kuopaiskaapa lehtipinoa tai poiketkaa kirjastoon lukemaan viime viikon perjantain (6.7.) Karjalaisen kulttuurisivut.

 – Käykää hyvät ihmiset konserteissa, kehottaa musiikkikriitikko, kulttuuritoimittaja Kimmo Nevalainen Näkökulma-kirjoituksessaan. Hyvästä syystä kehottaakin.

Nurmeksen Kesäakatemian konsertteja lähes koko viikon kuunnelleella Nevalaisella on kannustuksensa tueksi monta painavaa pointtia. Siteeraan tässä yhtä.

– Nurmesta voi hyvin tituleerata pikku-Kuhmoksi, taso on aivan sama, hän kirjoittaa.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Kuhmon Kamarimusiikki on tunnetusti suomalaisen musiikkikesän arvostetuimpia tapahtumia. Kesäakatemian konserteissa oli tänäkin kesänä mahdollisuus kuulla useita nimekkäitä taiteilijoita, jotka soittavat myös Kuhmossa ja muutamilla muilla tasokkailla festivaaleilla.

Nurmeksessa ei heitä kuullakseen tarvitse paksua lompsaa eikä juhlapukuja, sen puoleen konsertit ovat aidosti jokaisen ulottuvilla. Tämän kesän 26 tapahtumasta 16:een oli vapaa pääsy ja muihinkin lippujen hinnat hyvin kohtuulliset.

Emme me muuten ole kunnallisveroillammekaan kesäakatemiaa järin avokätisesti rahoittaneet. Avustus, jonka hyvinvointilautakunta myöntää kulttuuritoimen määrärahoista, on tänä vuonna ollut 3000 euroa.  Akatemian koko budjetti on runsaat 70 tuhatta euroa.

Pakko on verrata Kuhmoon tässäkin. Siellä kaupunki on tehnyt kamarimusiikkifestivaalin kanssa sopimuksen ja budjetoi avustusta varten erikseen määrärahan.

Kamarimusiikki on massiivinen tapahtuma, mutta Nurmeksen Kesäakatemian voi hyvin rinnastaa vaikkapa kahteen muuhun Kuhmon vuotuiseen kulttuuritilaisuuksien sarjaan eli Ihminen ja kosmos –tapahtumaan ja Sommeloon. Kamarimusiikin tapaan Kuhmo sopimuspohjalta budjetoi myös niille oman erillisen avustussumman.

Niiden ei tarvitse kilpailla muiden hakijoiden kanssa kulttuurin määrärahoista, jotka kaikissa kunnissa ovat tunnetusti niukat.

Ihmisen ja kosmoksen ja Sommelon tavoin myös kesäakatemia on asemansa vakiinnuttanut valtakunnallisestikin merkittäväksi noussut tapahtuma, jonka yhteistyöverkostot ulottuvat muun muassa yliopistoihin. Iso joukko ihmisiä tekee sen eteen palkatonta vapaaehtoistyötä rakkaudesta musiikkia ja nykyistä tai entistä kotipaikkakuntaa kohtaan. Yli 70 musiikin opiskelijaa eri puolilta maata ja ulkomailta maksaa jopa noin tuhanteen euroon nousevat kurssi- ja majoitusmaksut ja matkakustannukset kesäakatemian muusikoiden oppiin päästäkseen.

Nurmeksen kaltaiselle vähenevän ja ikääntyvän väestön kaupungille tällä on valtava merkitys sekä henkisen hyvinvoinnin että talouden näkökulmasta.

Kaupungin on tehtävä osansa, mutta pitkällä tähtäimellä yleinen ilmapiiri ratkaisee. Onko tämä nurmekselainen juttu? Käydäänkö tilaisuuksissa? Lähdetäänkö talkoisiin? Millaista viestiä itse levitämme ympärillemme? Ovatko yritykset ja muut yhteisöt huomanneet, että henkilökuntaa voi palkita tai sidosryhmiä muistaa kutsumalla konsertteihin omalla kotipaikkakunnalla?

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/