Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Kuinka oppia empatiaa?

Kuinka oppia empatiaa? Teos kuvassa on Kaisaliina Halisen En minä aina ole sama.

Toimivan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan toiminta vaatii jokaisen jäsenensä yksilöllisyyden tiedostamista ja hyvin monenlaisten näkökulmien ymmärtämistä sekä arvostamista. Empatia on olennaisessa osassa yksilöiden välisessä vuorovaikutuksessa. Autenttisen empatian tunteen aktivoituminen vaatii kuitenkin jonkinlaista kosketuspintaa toisen kokemuksiin.

Ainutlaatuinen väylä kokemusten saamiseen sekä jakamiseen on taide. Taiteen kautta kuvataan asioita, joita ei välttämättä olisi mahdollista ilmaista mitenkään muuten. Jokainen on todennäköisesti joskus kokenut jotain, mitä ei ole osannut selittää. On kyse ennen kaikkea tunteista.
 
Taide antaa mahdollisuuden turvalliseen kokeilemiseen. Sillä voi myös tehdä hyvää, pohdiskella hengellisiä teemoja sekä sisintään, vahvistaa arvojaan ja jakaa sekä saada tietoa. Taide välittää aina jonkinlaista maailmankuvaa, tiedostivatpa tekijät sen itse tai eivät. Se ei voi olla neutraalia, sillä yksilöiden kokemukset maailmasta eivät ole.

Taidetta voi luoda kuka vain, eikä omia tuotoksiaan tarvitse näyttää kenellekään. Taiteen tekemiseen ei tarvita koulutusta tai rahaa, vaikka molemmista voikin olla merkittävää hyötyä. Taide on auttanut monia vapautumaan sukupuolirooleista, rikkomaan tabuja ja selviytymään mielenterveys- sekä ihmissuhdeongelmista.

Elämme yksilökeskeisemmässä ja kapitalistisemmassa yhteiskunnassa kuin koskaan ennen. Mielestäni taide on sen vuoksi tärkeämpää kuin koskaan ennen. Poliitikot yrittävät ohjata meidät nuoret työelämään mahdollisimman nopeasti ja saada meidät pysymään siellä mahdollisimman pitkään.

Samaan aikaan kulttuuria ajetaan alas ja taiteen opetusta vähennetään. Meiltä halutaan tehokkuutta, mutta tuntuu, että meille ei haluta antaa tilaa kasvaa, kehittyä ja muodostaa omia kriittisiä sekä luovia ajatuksiamme. Kuinka tehokkuus voisi silloin olla mahdollista? Kuinka voisimme keksiä ratkaisuja vuosi vuodelta lisääntyviin suuriin globaaleihin kriiseihin, kuten tulevaisuuden ilmastopakolaisuuteen, ellei meitä kannusteta käyttämään mielikuvitustamme edes alakouluissa?

Pyydän: päättäjät, jättäkää meille edes taide. Maailmassa, jossa kaikki on epävarmaa, tarvitsemme väylän etsiä ja löytää ilman vaatimuksia, sääntöjä tai rajoja.
    
Vielä milloinkaan ei ole löydetty sivilisaatiota, josta puuttuu taide. Ilman taidetta emme ymmärtäisi muusta maailmasta mitään. Luolamaalaukset, kirjoitukset ja valokuvat kertovat meille historiastamme. Elokuvat tuovat olohuoneisiimme Tokion vilinän, Thaimaan luonnonkatastrofit ja Ukrainan sodan. Taide on koko maailman yhteinen kieli, ja se on reitti alitajuntaamme. Taide opettaa empatiaa. Ilman sitä tuskin osaisimme toimia yhdessä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/