Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Kuusi vastausta nuorten ilmastolakon kritisoijille

Kuusi vastausta nuorten ilmastolakon kritisoijille

Osallistuin perjantaina mielenosoitukseen, ilmastolakkoon. Minun lisäkseni yli sata nuorta ja lasta marssi Joensuun keskustassa vaatimassa parempaa ilmastopolitiikka kesken koulupäivän. Osa ohikulkijoista osoitti joukkiollemme avoimesti paheksuntaa. Sosiaalisessa mediassa mielenilmausta on vähätelty ja vihattu. Aivan kuin maapallon suojeleminen loukkaisi joitakuita.

Jatka lukemista, mikäli sinua kiinnostaa kuulla kantani muutamaan ilmastolakkoa kritisoineeseen kommenttiin.

”Nuoret haluavat vain olla poissa koulusta.”

Suorastaan törkeää vähättelyä. Emme me tahdo lintsata oppitunneilta vaan osoittaa, että ilmastoasiat tulisi asettaa etusijalle kaikessa päätöksenteossa. Monet nuoret kokevat, ettei opiskelemisessa ole mitään järkeä, ellei ihmiskunnalla ole tulevaisuudessa enää elinkelpoista planeettaa.

”Nuoriso on aivopesty.”

Kuka meidät olisi aivopessyt? Tutkijat? Maantiedon oppikirjat? Eivät ainakaan välinpitämättömät päättäjät. Ilmastonmuutos on totta, ja olisi ihmeellistä, mikäli se ei herättäisi ollenkaan tunteita. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei myöskään ole mikään puoluesidonnainen ideologia.

”Emme voi vaikuttaa täällä pienessä Suomessa mihinkään.”

Ensinnäkin, keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on paljon suurempi kuin vaikka keskimääräisen intialaisen. Se johtuu esimerkiksi lihansyöntitottumuksistamme sekä siitä, että asumme väljästi ja joudumme lämmittämään rakennuksiamme paljon kylminä talvina. Toisin sanoen, jos yksi suomalainen puolittaa päästönsä, merkitys on yhtä suuri kuin jos viisi intialaista nollaisi päästönsä kokonaan. Toiseksi, suhteellisen vauraana hyvinvointivaltiona meillä on oiva mahdollisuus näyttää mallia muillekin maille. Kolmanneksi, eikö tämän argumentin viljelijöille ole opetettu, että jos kaveri hyppää kaivoon, ei kannata hypätä perässä?

”Mutta entäs minun grillimakkarani ja Thaimaan lomamatkani!”

Tällaisessa asenteessa piilee ongelman ydin. Meistä jokaisen on valmistauduttava muutoksiin. Joku päivä emme ehkä enää saa Suomeen kahvipapuja. Silloin vain täytyy keksiä jotain uutta. On kyse tottumuksista ja asenteista.

”Nuoret eivät tee itsekään tarpeeksi, sillä ostavat pikamuotia ja syövät avokadoja.”

Epäekologisuus on yhteiskunnassamme aivan liian helppoa. Kaikissa asioissa, kuten vuokra-asunnon lämmitysmekanismissa, yksilöllä ei ole välttämättä lainkaan valinnanvaraa. Suurten yritysten ja päättäjien tulisi tuoda kansalle ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja helpommin ja näkyvämmin tarjolle. Sen vuoksi me osoitamme mieltämme.

”Luonto korjaa itse itsensä.”

Voi myös olla mahdollista, että vaaleanvihreä keijukainen laskeutuu Helsingin keskustaan ja loihtii sinne kymmenen karkkipuuta. En kuitenkaan henkilökohtaisesti lähtisi luottamaan sattumaan ja magiaan.

Päättäjät, aloitettaisiinko vaikka ottamalla käyttöön biokaasu?

 

Kommentit 3

Vieras - Alma päiväyksellä 08.03.2019 08:11

Olen itse kymmenen-vuotias ja olen menossa itse ilmastolakkoon tänään

Olen itse kymmenen-vuotias ja olen menossa itse ilmastolakkoon tänään :D
Vieras - Janne M. Korhonen päiväyksellä 12.03.2019 18:15

Erinomaista työtä meidän kaikkien tulevaisuuden puolesta, ja hyvä kirjoitus! Asia on juuri kuten kirjoitat.

Juuri äskettäin julkaistiin 1228 yliopistotutkijan (mukaanlukien yli 140 professoria) suorasanainen tukikirje ilmastolakkoilijoille ja muille ilmastoaktivisteille. Tieteellinen tutkimustieto on teidän puolellanne - jatkakaa kunnes muutos on todellisuutta!

Erinomaista työtä meidän kaikkien tulevaisuuden puolesta, ja hyvä kirjoitus! Asia on juuri kuten kirjoitat. Juuri äskettäin julkaistiin 1228 yliopistotutkijan (mukaanlukien yli 140 professoria) suorasanainen tukikirje ilmastolakkoilijoille ja muille ilmastoaktivisteille. Tieteellinen tutkimustieto on teidän puolellanne - jatkakaa kunnes muutos on todellisuutta!
Vieras - Parempi vaihtoehto päiväyksellä 15.03.2019 07:29

Nesteen biodiesel olisi välittömästi käytettävissä. Käy kaikkiin dieselmoottoreihin.Tankkauspiste löytyy Joensuussa Kuurnankadulta. Vähentää hiilidioksidipäästöjä 90%.

Nesteen biodiesel olisi välittömästi käytettävissä. Käy kaikkiin dieselmoottoreihin.Tankkauspiste löytyy Joensuussa Kuurnankadulta. Vähentää hiilidioksidipäästöjä 90%.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
29.06.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/