Terveyttä kaikille

Listeria vaanii kesäkeittiössä

Listeria vaanii kesäkeittiössä Arkistokuva: Mia Rouvinen

Kesän nautintoihin kuuluu ulkona syöminen, olipa se sitten pihalla grillausta, retkieväitä tai terassilla ruokailua. Tuntuu, että nyt kun koronan vaara on hellittänyt ainakin osittain, ihmiset suorastaan ryntäävät ulos, pihalle, puistoihin, retkipoluille ja veneilemään. Syöminen on tietysti olennainen osa hauskuudesta.

Ruokavirasto, jonka tehtävänä on tarkkailla elintarvikkeiden turvallisuutta ja seurata niihin liittyvien sairauksien lisääntymistä, on antanut viime päivinä varoituksia listerioosista.

Listeria- bakteeri esiintyy luonnossa maaperässä, mutta siirtyy sieltä helposti ympäristöön, kuten elintarvikkeisiin, jos hygieniasta ei huolehdita riittävästi. Ainoastaan kuumentaminen läpikotaisin vähintään +72 asteeseen tappaa bakteerin. Bakteeri elää ja lisääntyy hyvin helposti monenlaisissa oloissa. Jos esimerkiksi kylmäketju on jossain vaiheessa katkennut tai tuote ollut kosketuksissa bakteerin saastuttamiin astioihin, pakkauksiin, tuotantotiloihin tai tuotetta käsittelevän henkilön työvälineet ovat epäpuhtaat, bakteerin lisääntyminen kesäkuumalla on varmaa. Jääkaappisäilytys ei estä listerian lisääntymistä tuotteissa, joihin se on päässyt pesiytymään.

Perusterve henkilö saattaa saada lievän mahataudin, ripuloida muutaman päivän, mutta parantua, jos riittävästä nesteen nauttimisesta huolehditaan. Bakteeritartunta eli listerioosi voi olla kuitenkin erittäin vakava sairaus henkilöille, joilla on joku vastustuskykyä alentava sairaus, kuten syöpä, munuais- tai maksataudit tai jokin krooninen sairaus, johon liittyy lääkitys. Vakava listerioosi voi johtaa verenmyrkytykseen ja aivokalvontulehdukseen. Listerioosi on erittäin vaarallinen raskaana oleville, koska se voi aiheuttaa keskenmenon, liian aikaisen synnytyksen sekä siirtyä istukan kautta myös sikiöön. Tartunta voi tapahtua myös synnytyksen aikana oireettomalta äidiltä ja vauva saada listerioosin seurauksena muutamien päivien tai viikkojen päästä aivokalvontulehduksen.

Hauraille vanhuksille listerioosi voi olla myös hyvin vaarallinen. Juuri tästä syystä Ruokavirasto onkin esittänyt huolestumisensa, koska koronan heikentämiä, erityisesti ikääntyneitä henkilöitä on nyt paljon. Vaikka korona olisi sairastettu lievänä, sen haitallisista vaikutuksista juuri vastustuskykyyn on vielä liian vähän varmistettua tietoa saatavilla vaikkakin koko ajan lisää tutkimustuloksia julkaistaan. Listerioosi on kasvanut Suomessa harvoin epidemiaksi. Toistakymmentä vuotta sitten kuitenkin erään meijerin voi oli tuotantotiloihin pesiytyneen listerian saastuttamaa ja aiheutti sairastumista ja jopa muutamia kuolemantapauksia.

Erityisen hyvin listeria viihtyy pakatuissa elintarvikkeissa, kuten raaka liha, graavisuolatut tai savustetut kalatuotteet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut tuotteet esimerkiksi pehmeät juustot. Kotikeittiöissä vaara on suurin silloin, kun elintarviketta ei ole riittävästi kuumennettu tai valmistuksen jälkeen tuote joutuu kosketuksiin listerian saastuttaman tuotteen tai astian kanssa. Näin kesällä juuri ulkona syöminen, jolloin ruoka saattaa seistä lämpimänä pitemmänkin aikaa, vaara kasvaa merkittävästi.

Yleensähän grillataan seurustellen, jolloin lihapalat, makkarat ja kasvikset raakana tai valmiina odottavat kiireettömiä syöjiä. Suositeltavaa kuitenkin on, että raakana tuotteet odottavat jääkaapissa tai kylmälaukussa ja valmiit syödään sitten välittömästi. Salaatit ja niiden kastikkeet on hyvä pitää kylmänä vaikka asettamalla salaattikulho isompaan astiaan, jossa on jäitä tai ”kylmäkalleja” ja kastike ”wine cooleriin”, joka voi olla samoin toinen astia viilentäjineen.

On todettu, että mitä pitempi elintarvikkeen säilytysaika on, sitä suuremmaksi bakteerien määrä kasvaa. Erityisesti juuri edellä mainituille riskihenkilöille olisi tärkeää syödä kaikki ”parasta ennen” tai ”viimeinen käyttöpäivä”- merkinnöillä varustetut tuotteet mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Koska jääkaappisäilytys eikä runsassuolaisuus estä listerian lisääntymistä, voidaan tuote myös valmistaa ruuaksi heti ostamisen jälkeen ja sitten pakastaa. Tosin pakastaminenkaan ei tapa bakteeria, mutta hidastaa sen kasvua, mikä koskee myös kuivattamista. On huomattava myös, että kylmänä syötävät elintarvikkeet, kuten leikkeleet, tulisi säilyttää omassa pakkauksessaan jääkaapissa ja ottaa pöytään vain kerralla syötävä määrä. Näin vältytään bakteerin siirtyminen toisista elintarvikkeista tai tarjoiluastiasta ruokaan.

Ulkona syömisen on hauskaa ja ilman ikäviä jälkiseurauksia selvitään, kun muistetaan pitää kuumat ruuat kuumina ja kylmät kylminä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.11.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/