Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Milloin tavallisesta talvesta tuli poikkeustila?

20190118_11160_20190118-093726_1

Kantahämäläisessä taajamassa, jossa tätä kirjoittaessani olen, koettiin juuri ”valkoinen kurittaja”. Muun muassa niin nimitettiin mediassa etukäteen lumimyräkkää, jonka oli määrä toissapäivänä ja eilen pyyhkiä eteläisen Suomen yli.

Loppujen lopuksi ”kurittaja” oli kymmenkunta senttiä aika lyhyessä ajassa satanutta uutta lunta.

Olihan siinä pikkupuuhaa meillekin, miehelle kolaamista ja minulle kahlaamista torstaiaamun koiralenkille lähtiessä. Mutta kahlattavaa oli vain puolisen kilometriä. Lähipuiston käytäviltä isomman tien varteen päästyä saimme jo tallustella hyvin aurattua kevyen liikenteen väylää pitkin.

Auraamattomien sivuteiden varsiltakin oli jäljistä päätellen onnistuttu lähtemään töihin ja kouluihin – mikä autolla, mikä kävellen. Ei onnettomuuksien, ojiin suistumisen tai kiinni juuttumisen merkkejä missään. No joo, illemmalla Hämeen Sanomien verkkosivuilla kerrottiin moottoritiellä sattuneista parista ulosajosta, joiden syyksi kerrottiin luminen sää.

Sivullisen ei ole syytä toisten onnettomuuksilla elämöidä, mutta mieleen tuli, että ihanko totta. Luminen sää? Varmaan niin, jos lähtökohta on se, että sään pitää sopeutua kuskin kiireisiin eikä kuskin säähän. Ei moottoritielläkään ole pakko sitä ylintä sallittua satasta painaa.

Lööpeissä on viime päivinä huudettu hyisestä pakkasjaksosta. Kymmenen päivän sääennuste lupaa näille korkeuksille alimmillaan jopa 18 asteen pakkasia. Mitenkähän nyt luonnehdittaisiin 35-40 asteen pakkasia, jotka eivät olleet esimerkiksi Nurmeksessa edes erityisen harvinaisia vielä 1970-luvulla, ennen tätä ilmiselvää ilmaston lämpenemistä.

Missä vaiheessa tavallisesta talvesta tuli poikkeustila, jonka aikana ilmojen käänteitä pitää tarkkailla sydän kurkussa? Talvella sataa lunta ja on pakkasta – milloin enemmän, milloin vähemmän. Ei niistä raportoimisessa sinänsä mitään, mutta tämä ylisanojen ja varoittelun paljous…

Totta kai varoitukset ovat joskus paikallaan. Olivat vaikkapa runsas vuosi sitten vuodenvaihteen tienoissa, kun Itä-Suomessa oltiin laajalti ja pitkään ilman sähköä poikkeuksellisen lumentulon takia.

Mitä sanoja vastaavanlaisesta säästä käytetään ensi kerralla, jos tämä tavallinen talvi tässä ja nyt on ”valkoinen kurittaja”?

 

 

Kommentit 2

Vieras - Olli päiväyksellä 19.01.2019 16:56
Vieras - Mikko Mallikas päiväyksellä 21.01.2019 10:52

Nämä pakkaset johtuvat eri syistä kuin lapsuuden kovat pakkaset. Otsikointiin ja sanavalintoihin en sano mitään. https://www.livescience.com/64544-collapsing-polar-vortex-winter-weather.html

Nämä pakkaset johtuvat eri syistä kuin lapsuuden kovat pakkaset. Otsikointiin ja sanavalintoihin en sano mitään. https://www.livescience.com/64544-collapsing-polar-vortex-winter-weather.html
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/