Terveyttä kaikille

Nukkumatti on hyvinvointikaveri

Nukkumatti on hyvinvointikaveri Arkistokuva: Niko Jouhkimainen

Hyvinvoinnin kulmakivet ovat oikeanlainen ravinto, monipuolinen liikunta ja riittävä uni. Nämä tekijät ovat niin elintärkeitä, että minkä tahansa puuttuminen tai epätasapaino tekijöiden välillä johtaa lyhyemmällä tai pitemmällä aikavälillä sairastumiseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Vasta viime aikoina on tullut myös tutkimusnäyttöä unen riittävyyden vaikutuksista kokonaisterveyteen ja hyvinvointiin. On alettu ymmärtää unen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista merkitystä.

Vaikka kaikkia uneen liittyviä taustatekijöitä ei tunneta, tiedetään kuitenkin paljon unen laatuun, sen kestoon ja nukahtamiseen vaikuttavista syistä ja seurauksista. Onpa vanha sananlasku "Aamuvirkku, illan torkku, se talon pitää" jo saanut oikeellisuudestaan todisteita. Tällä hetkellä asiantuntijat ovat erityisen huolissaan iltavirkkuuden lisääntymisestä sekä uniajan lyhentymisestä. Vaikka virkeysaika vuorokaudessa on osittain geneettisesti määräytyvä ominaisuus, yhä useampi on pakottanut itsensä iltavirkuksi. Tehdään pitkää työpäivää, on iltaisin paljon vapaa-ajan harrastuksia ja lisäksi pitää olla sosiaalisesti aktiivinen somessa eli vastailla viesteihin tai pelata tietokoneella. Kun sitten mennään sänkyyn, pyörivät ajatukset päivän tapahtumissa tai muussa mieltä kiihdyttävässä toiminnassa, eikä uni ota tullakseen. Nukahdetaan vasta aamutunneilla, uni on katkonaista ja herääminen vaikeaa. Huonon nukkumisen kierre syntyy helposti ja univajetta alkaa kertyä. Sitä ei saa viikonlopun pitkään nukkumisella kumottua, vaan ongelmia alkaa kehittyä.

Tutkimusten mukaan yleisiä kansansairauksia (sydänsairaudet, diabetes, keuhkoastma, verenpainetauti, masennus ja selkäsairaudet sekä sairaalloinen lihavuus) on riittävästä nukkumisesta tinkivillä merkittävästi enemmän kuin hyvästä lepoajasta nauttivilla. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet onnettomuusriskin lisääntyvän univajeen kasvaessa. Kaikista Suomessa tapahtuneista autokolareista noin kolmanneksessa syynä on ollut rattiin nukahtaminen. Muutaman tunnin univaje heikentää tarkkaavaisuutta. Jos univaje ylittää kolme tuntia, varsinkin yön tunteina, vastaa suorituskyvyn alenema 0,8 promillen humalan aiheuttamaa laskua huomiokyvyssä.

Ihmisellä, kuten kaikilla eläimillä, on lajin mukainen uni- ja valverytmi. Aivomme tarvitsevat aikaa painaakseen mieleen tärkeät asiat ja siivotakseen joutavat pois. Siispä uusien asioiden oppiminen ja muistaminen ovat yhteydessä uneen. Riittävä ja laadullisesti hyvä uni takaa myös hormonitoiminnan, aineenvaihdunnan ja kehon lämmönsäätelyn asianmukaisen toiminnan.

Elimistömme toimii noin 12 tunnin virkeysrytmillä. Esi-isämme eivät kärsineet ylenpalttisesta valosaasteesta eivätkä edes kesäisistä valoisista öistä, koska unihormonin eli melatoniinin eritys säilyi vuoden ympäriinsä suhteellisen tasaisena. Ennen taloissa ei ollut paljon valonlähteitä ja ikkunat olivat pieniä. Melatoniinin eritys tarvitsee hämärää, joskus sitä onkin kutsuttu pimeähormoniksi. Jos osaisimme kuunnella kehoamme oikein, se kertoisi meille, milloin on aika mennä nukkumaan. Valoisuus häiritsee hormonin erittymistä, emmekä muuten tule huomioineeksi väsymistä ja nukkumaan menon tarvetta. Tietokoneen ja muiden älylaitteiden valolla ja nopeatempoisella kuvien siirtymisellä pidämme itsemme valvetilassa, jopa osittain käymme ns. ylikierroksilla, jolloin yhä vaikeampi on rauhoittua kuuntelemaan omaa levon tarvettaan.

Onneksi meillä on mahdollisuus opettaa itsemme myös uusille elintavoille myös nukkumisessa. Jos olemme oppineet tarkkailemaan jo omaa syömistämme ja liikkumistamme, niin nukkumisen arvioinnin ei pitäisi olla vaikeaa. Todellisen unen tarpeensa voi testata loma-aikana, jolloin herätyskello ei ole ajamassa meitä hereille makeimman aamu-unen aikaan. Kun lomalla myös muita stressaavia tekijöitä on todennäköisesti vähemmän, voi huomata, milloin illalla alkaa väsähtää. Silloin on löydetty oman unen ja nukahtamisen aikaikkuna, johon sitten ruvetaan siirtymään vähitellen.

On hyvä myös miettiä, miten parhaiten voi itseään rauhoittaa yöpuulle. Uniklinikoiden asiakkaiden kerrotaan todenneen, että älylaitteiden sulkeminen paria tuntia aikaisemmin ja kovin aktiivisen liikunnan välttäminen jo yksinään ovat todella tärkeitä apuja uuden unirytmin löytämisessä.

Kauniita ja virkistäviä unia syksyyn.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.11.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/