Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Pieni vaaleanpunainen passini

20180427_121944

Passin kanssa typerehtimen ei välttämättä estä matkaa, ja kommellukset voi jälkeenpäin kuitata huumorilla. Parasta on kuitenkin olla huolellinen.

Olimme lähdössä pienen ystäväporukan kanssa Helsingistä Münchenin kautta Sofiaan. Tulimme kuka mistäkin, ja junien ja bussien aikatauluista johtuen olimme sopineet tapaamisen lentokentälle hyvissä ajoin ennen koneen lähtöä. Koska lennot oli varattu samalla numerolla, olimme myös sopineet, että tehdään lähtöselvitys automaatilla samaan aikaan. 

Se ja väljä aikataulu olivat minun onneni.  

Check-in-automaatti ei hyväksynyt passiani. Yritin uudelleen ja vielä kolmannen kerran toisella automaatilla. Sama juttu. Lopulta ymmärsin, että vian on pakko olla passissani. Se olikin mennyt joulukuussa vanhaksi.

Taivaan vallat! Eihän ollut aikaa paljon mitään siitä, kun sen Nurmeksen poliisiasemalta hain. Nopeastipa on viisi vuotta livahtanut. Tein muutaman matkan viime vuonna ja syksyltä muistan parikin tapausta, kun todistin passilla henkilöllisyyteni, mutta enpä tullut kertaakaan katsoneeksi sen voimassaoloaikaa.

Nyt ei auttanut jäädä ns. tuleen makaamaan. Matkaseuralaiset jäivät hoitamaan omat lähtöselvityksensä, minä ryysin kysymään tietä Helsinki-Vantaan poliisiasemalle.

Siellä palvelu oli luksusluokkaa – ystävällistä ja rauhallista mutta ripeää. En selvästikään ollut erikoistapaus.

Kun kävi ilmi, että aikataulu uhkaa mennä kireäksi poliisin tietojärjestelmän huoltokatkoksen takia, aloin jo levottomana katsella puhelimestani seuraavia lentoja. Virkailija totesi siihen tyynesti, että ei tarvitse, kyllä tämä hoidetaan.

Tuntuu totta puhuen aika kamalalta, kun aivoissa lyö check in –automaatilla tyhjää ja hetken ehdit jo pelätä, että matka katkeaa siihen. Ehkä se olisi katkennutkin, jos olisin tehnyt lähtöselvityksen etukäteen verkossa ja tullut kentälle viime tipassa.

Höpsismi ratkaisee näemmä paljon asioita.

Väliaikainen passi myös maksaa. Viiden vuoden passin saa 49 eurolla, kun tekee hakemuksen verkossa. Pienestä vaaleanpunaisesta väliaikaisesta passista on pulitettava 88 euroa. Se on kelpo summa pitemmänkin matkan lisäkuluksi, viidestä päivästä puhumattakaan.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/