Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Pisteytyspaineita

Pisteytyspaineita

Minä olen stressaantunut. Minä, nuori ja vapaa kesälomalainen. Olen jo nyt stressaantunut siitä, mikä syksyllä odottaa – ylioppilaskirjoituksista.

Nuoruus tuntuu mielettömältä. Tunteet kieppuvat kuin vuoristoradassa, ihmissuhteita on paljon, ja ne ovat sotkuisia, koko oma elämä on edessä, maailma odottaa. Tiedättehän. Siinä sitten pitäisi malttaa opiskella ja todistella tietojaan kaiken maailman lautakunnille. Pitäisi ansaita pisteitä tulevaisuutta varten.

Viimeksi kirjoitin tänne: ”En halua enää todistella yhteiskunnalle tai muille ihmisille mitään. Eihän minulla ole mitään todisteltavaa. Minä olen vain minä.” Ylioppilaskirjoituksista ajatus on kuitenkin ristiriitainen. Pyrkimällä hyviin arvosanoihinhan pyrin kuitenkin todistamaan, että minusta on johonkin. Jos en pyrkisi hyviin arvosanoihin, miksi edes vaivautuisin kirjoittamaan? Jos en todistelisi, en pääsisi lukion jälkeen opiskelemaan.

Kunnioitan koulutusta. Koulutusjärjestelmässämme on kuitenkin myös mätää. Jo alakouluikäisenä muistan kokeneeni paineita arvosanoista. Arvosanoista, nimenomaan arvosanoista, en koskaan siitä, mitä oppimaani olin aidosti sisäistänyt. Aina jonkun ulkopuolisen määritelmä taidoistani on ollut kaikista merkityksellisin. 

Lukion ensimmäisestä vuodesta asti olemme opittavien asioiden ohella perehtyneet siihen, kuinka yo-kokeiden kysymykset tulee tulkita. Mitä ylioppilaslautakunta ”oikeasti” haluaa kuulla. Kuinka suoltaa tiedot muotoon, jonka voi rinnastaa muiden kokelaiden vastauksiin. Kuinka saada eniten pisteitä.

Opinto-ohjaajat ja media paasaavat siitä, mitä aineita millekin alalle pyrkiessä kannattaa kirjoittaa. Mistä saa eniten pisteitä mihinkin. Nykyään filosofian opinnoista haikailevan ei kannata kirjoittaa filosofiaa, vaan matematiikka. Jokaisen kannattaa kirjoittaa matematiikka, vaikka matematiikka ei kiinnostaisi. Siitä saa eniten pisteitä kaikkialla.

Pisteitä, pisteitä, arvosanoja ja pisteitä. Emmekö me nuoret ole mitään muuta?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/