play

Aina vähän retkellä: Retkipyöräilyä ja pyöräretkeilyä

Pyörään saa kiinnitettyä yllättävän paljon tavaraa.

Pyörään saa kiinnitettyä yllättävän paljon tavaraa. Kuva: Katri Kantola

Katri Kantola

Retkipyöräily on trendikästä. Tosin täällä meillä päin ei retkipyöräilijöitä kuitenkaan ihan ruuhkaksi asti ole, ainakaan vielä, mutta aina silloin tällöin tien päällä näkee pyöräilijöitä, joilla kulkee mukana enemmänkin matkatavaraa ja poljettuja kilometrejäkin on varmasti takana useampi.

Viime talvena tapahtui myös melko yllättävä retkipyöräilijähavainto ihan omilla kotinurkilla, kun vastaan pyöräili mies parta jäässä ja täysi retkivarustus pyöräänsä köytettynä.

Retkipyöräily on siis sitä, kun matka, mahdollisesti pitkäkin, taitetaan pyörällä ja matkatavarat kiinnitetään pyörän etu- ja takatelineisiin erilaisilla remeleillä sekä runko- ja satulalaukuilla. Reissu sisältää yleensä myös useampia yöpymisiä.

Retkipyöräilyssä tyyli ja toteutus on vapaa. Joku pyöräilee Lieksasta Espanjaan, kuten pyöräilijämummo taannoin, joillekin riittää yhden yön reissu esimerkiksi mukavaan luontokohteeseen, ja jotkut polkevat maailman ympäri tai ovat keksineet jonkun muun sopivaksi katsomansa pyöräilyhaasteen omia rajoja koetellakseen tai sitten vain nautiskelevat matkasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvä pyörä on tietysti pyöräilijän paras matkakumppani, mutta kaikenlaisilla konkeleilla voi retkipyöräillä, jos vain jaksaa polkea. Sähköpyörällä retkeilykin lasketaan. Retkipyöräillessä kuljetaan usein myös sivistyksen ulottuvissa, joten useamman viikon ruokia ei tarvitse pakata matkaan, vaan kaupasta voi hakea helposti ruokatäydennystä, kun tarve vaatii, tai pistäytyä ravintolassa syömässä voimaannuttavan pitsan pyöräilypäivän päätteeksi.

Yksi erittäin hieno retkipyöräilyreitti, jota kannattaisi tulla kauempaankin katsomaan, löytyy täältä Pielisen rannoilta.

Itse olen myös toteuttanut muutaman pitemmän pyöräilyreissun retkeilyhengessä. Omilla lihasvoimilla liikkuessa sitä tuntee olevansa matkalla ihan eri tavalla, ja jopa omista lähiseuduista voi nähdä uuden puolen, kun ottaa pyörän alleen ja pakkaa teltan ja evästä matkaan. Pitemmät pyöräilyreissut vaativat tietysti jonkun verran myös etukäteissuunnittelua, kuten reitin, etapit, yöpymiset ja mahdolliset ruoka- ja vesitäydennykset. Kiireen kanssa ei matkaan myöskään kannata lähteä, jotta voi oikeasti nautiskella polkemisesta ja matkan teosta.

Suomen tunnetuimmat retkipyöräilyreitit ovat luultavasti Saariston rengastie Turun saaristossa ja Puumalan saaristoreitti, joka kulkee Saimaan järvimaisemissa. Suomen retkipyöräilyreittejä on koottu bikeland.fi-sivustolle, jota ylläpitää Pyörämatkailukeskus, jonka intresseihin kuuluu pyörämatkailun edistäminen maassamme. Tosipyöräilijä löytää myös itse omat reittinsä karttoja katsomalla, mutta lajin mielekkyyttä voi lisätä, jos joku muu on suunnitellut ja mahdollisesti myös opastanut reitin valmiiksi sekä antanut vinkit päiväetapeista, leiripaikoista ja muista palveluista matkan varrella.

Yksi erittäin hieno retkipyöräilyreitti, jota kannattaisi tulla kauempaankin katsomaan, löytyy täältä Pielisen rannoilta. Poljimme jokunen vuosi sitten reitin hieman mukaillen ja mietimme, miksei sitä ole hyödynnetty paikallisessa matkailussa paremmin. Pyöräilijöitä mahtuisi teille enemmänkin ja palveluitakin reitin varrelta löytyy melko sopivin välimatkoin.

Oma reittimme kulki Valtimolta pikkuteitä Nurmekseen, josta matka jatkui Höljäkän ja Kohtavaaran kautta Lieksaan. Ensimmäinen yö vietettiin teltassa Timitran leirintäalueella, josta jatkoimme Vuonislahden kautta Enoon. Enossa yövyimme teltassa jossain satunnaisella uimarannalla. Enosta matka jatkui Joensuuhun pienempiä teitä pitkin. Joensuussa muutaman päivän kyläilyjen jälkeen jatkoimme matkaa Kontiolahden kautta Kolille, jossa yövymme yhden yön Ryynäsen aitassa. Kolilta polkaisimme vesisateessa Kuutostietä pitkin takaisin Valtimolle. Pyörän päällä vietimme viisi päivää ja matkaa kertyi yllättäen noin 400 kilometriä.

Pielisen ympärysreitin voi toteuttaa muitakin tieosuuksia hyödyntäen, vaihtoehtoja on. Lisäksi reitissä olisi potentiaalia houkuttelemaan enemmänkin pyörämatkailijoita alueelle. Nyt kaikki suuntaavat pyörinensä Saimaata ihastelemaan, koska se reitti on pyöräilijöille valmiiksi paketoitu.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta