Terveyttä kaikille

Ongelmavatsoja ja vatsaongelmia

Ongelmavatsoja ja vatsaongelmia

Vatsa voi aiheuttaa todella monenlaista vaivaa. Mahaan koskee, sitä kipristää ja turvottaa. Vatsan toiminta voi yllättää äkillisenä ripulina tai huolestuttaa toimimattomuudellaan eli ummetuksena. Taustalla voi olla sopimaton ruoka, sairaus tai lääkitys. On keliakiaa, laktoosi-intoleranssia ja lehdistä tai netistä löytyy vatsaongelmien syitä etsiessä kirjainyhdistelmiä IBS ja IBD.

Oireiden syy on selvitettävä, että voidaan valita sopivaa hoitoa. Kun mennään lääkärin vastaanotolle, on hyvä kirjata muistiin oireet ja mihin ne liittyvät. Jos jännitys saa mahan sekaisin, niin silloin on todennäköistä, että kyseessä on toiminnallinen häiriö. Jos maha vaivaa myös päivinä, joihin ei liity mitään tavallisesta poikkeavaa; on syöty ja juotu normaalin aikataulun mukaan ennestään tuttuja ruokia eikä liikkeellä ole mahatautia, syyt erilaisiin sairauksiin on tarkkaan selvitettävä.

Lue lisää...

Kahvinautinto ja ilmasto-omatunto

Kahvinautinto ja ilmasto-omatunto

Me suomalaiset olemme maailman johtava kahvikansa, kun saamme juotua vauvasta vaariin laskettuna noin 10 kiloa henkeä kohti vuodessa.  Meistä eivät juuri jää jälkeen muutkaan pohjoismaalaiset. Sen sijaan esimerkiksi Espanjassa kahvin kulutus on vähemmän kuin puolet meidän kulutuksestamme. Lähes sama määrä kuluu italialaisilta ja kreikkalaisilta. Kokonaiskulutus on suurinta USA:ssa. Tärkein juoma maailmassa on tietysti vesi, jota ilman ei kukaan tulisi toimeen. Seuraavana onkin sitten tee ja kahvi kolmantena.

Lue lisää...

Ruokaterroristit lietsomassa ilmastohysteriaa

Blogiin Maidon juonnista kieltäytyminen ei välttämättä ole paras ratkaisu ilmastonmuutoksen torjumisessa. Arkistokuva: Mikko Makkonen

Tänä päivänä tuskin löytyy sellaista median julkaisua, jossa sana ilmastonmuutos ei putkahtaisi esiin mitä tavallisimmankin asian yhteydessä. Toki tiedetään, että monet elämiselle välttämättömät asiat, kuten ruuantuotanto, asuminen ja liikkuminen, kuluttavat energiaa ja aiheuttavat näin ilmakehään päästöjä ja siten vaikuttavat ilmastoon.

Lue lisää...