Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Vaalitulokseen voi vaikuttaa vain äänestämällä

Vaalitulokseen voi vaikuttaa vain äänestämällä

Olen eduskuntavaaleissa äänestänyt vain kaksi kertaa vaalipiirissä, jossa ei ole kilpailutilannetta kahden maakunnan välillä. Vuoden 2007 ja 2011 vaaleissa Pohjois-Karjala oli vielä oma vaalipiirinsä. Sitä ennen olin ollut äänioikeutettuna kahden maakunnan muodostamissa Hämeen ja Oulun vaalipiireissä – monet vaalit kummassakin.

Viime eduskuntavaaleissa Pohjois-Karjalassa oltiin jo osa Savo-Karjalan vaalipiiriä, ja kohdallani palasi tuttu tilanne. Oli mietittävä kahden maakunnan asetelmaa. Kerran muistan äänestäneeni naapurimaakunnassa asunutta ehdokasta, mutta muuten olen pitänyt kiinni siitä, että ääni menee oman maakunnan ehdokkaalle.

Ei se vaikeaa ole, ehdokkaita kyllä aina riittää.  Mutta se panee pohtimaan, kenellä mielestäni hyvällä tyypillä olisi myös realistinen mahdollisuus läpi menoon ja olisinko sen vuoksi valmis tinkimään joistain muista vaatimuksistani.  Pitää tavallaan taktikoida. Se on aika mielenkiintoista, ja aina siitä on ollut vaalien alla mielenkiintoisia keskusteluja omassa perheessä ja kavereiden kanssa.

Pohjois-Karjalan edun mukaista on saada eduskuntaan mahdollisimman monta pohjoiskarjalaista kansanedustajaa mahdollisimman monesta puolueesta. Se varmistaisi, että maakunnalla on edustajia hallituspuolueissa, mitä ne sitten muutaman viikon päästä ovatkin. Sillä on väliä, vaikka kansanedustajien yhteistyö naapurimaakunnan kollegojen kanssa sujuisi juuri niin hyvin kuin sen pitääkin.

Pohjois-Karjala sai omana vaalipiirinään kuusi kansanedustajaa äänestysaktiivisuudesta riippumatta. Nyt paikoista kilpaillaan väkimäärältään isomman naapurin kanssa. Totta kai ääniä liikkuu myös maakuntarajan yli, ja hyvä niin. Mutta suurimman osan äänistään läpi menneet yleensä keräävät kotimaakuntansa puolelta.

Äänestysvilkkaudella on lopputulokseen ratkaiseva vaikutus. Jos halutaan, että valtakunnan päätöksenteossa on alueen erityispiirteitä tuntevia päättäjiä, heitä on sinne äänestettävä.

Vilkkaasti äänestävältä alueelta myös lähtee poliitikoille viesti: Teitä seurataan ja tekemisistänne palkitaan tai rangaistaan vaaleissa.

Viime eduskuntavaaleissa Savo-Karjalan äänestysprosentti oli Manner-Suomen maakuntien alhaisin. Vuoden 2011 vaaleissa Pohjois-Karjalan vaalipiiri oli peränpitäjä, samoin 2007 vaaleissa yhdessä Pohjois-Savon ja Etelä-Savon kanssa.

Toivottavasti viimekertainen jäi pohjanoteeraukseksi, ja tämänkertainen ennakkoäänestysprosentti ennakoi myös vilkasta vaalipäivää! Ketään ei voi eikä pidäkään äänestämään väkisin raahata, mutta toivottavasti kenenkään äänestämättömyyden syy ei sentään ole kuvitelma, että äänestämättä jättäminen olisi jollakin tavalla tehokasta vaikuttamista. Sellaisia käsittämättömiä väitteitäkin vaalien alla kuulee – tuntuu, että nyt tavallistakin useammin.

Jos äänestäminen tuntuu yhdentekevältä, kannattaa hetki harkita vaihtoehtoa. Entä, jos vapaita vaaleja ei järjestettäisi? Tai jos vaalitulosta peukaloitaisiin, ja kaikki sen tietäisivät mutta kukaan ei voisi mitään?  Maailmassa on leegio maita, joissa vapaista vaaleista ei edes keskustella.

Meillä vaalien lopputulokseen voivat vaikuttaa vain äänestäjät. Sitä valtaa ei kannata vähätellä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
26.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/