Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Vitkastelua vapaudessa

Vitkastelua vapaudessa

Olen kirjoittanut tänne blogilleni viime aikoina harvemmin. Julkaisutahti ei ole hidastunut suunnitellusti. Olen yrittänyt kypsytellä aiheita. Olen suunnitellut useasti tarttuvani kannettavaan tietokoneeseeni. Mutta ei. Aina on tullut jotain muuta.

Se, mikä ihmisiltä tuntuu vievän eniten aikaa ja energiaa, on vapaus. Vapaus mahdollistaa valintojen tekemisen. Meillä on vapaus päättää muun muassa ihmissuhteistamme, urastamme ja ravinnostamme. Vapauteen liittyy myös vastuu. Suurin osa meistä haluaa toimia oikein. Jokaisella on vapaus ja vastuu määritellä oma käsityksensä oikeudenmukaisuudesta.

Oikeudenmukaisuus tarkoittaa monille epäitsekkyyttä. Nyky-yhteiskuntamme taas on erittäin yksilökeskeinen. Länsimaissa tunnumme yleisesti ajattelevan yksilön vapauden olevan oikein. Minun mielestäni yhtälö on ristiriitainen. Vaikka monen järki saattaakin sanoa yhteisen edun olevan loppupeleissä yksilönkin etu, ihminen on silti pitkälti itsekäs primitiivinen eläin. En usko, että yksilö voi kyetä ajattelemaan kaikissa valintatilanteissa kauaskatseisesti koko maailman yhteistä hyvää.

Syy siihen, miksi en ole kirjoittanut blogitekstejä, on vapauteni. Olisin halunnut kirjoittaa, mutta tiesin, että minun ei välttämättä tarvitse. Ajattelin jonkin muun olevan tärkeämpää. Tein valintani primitiivisesti tunteideni pohjalta, vaikka kuvittelin toimivani loogisesti. Päivälevosta, kevätsiivouksesta tai vaikkapa pitkästä välitunnista ystävieni seurassa, olisin voinut aivan hyvin nipistää edes hetken töiden tekemiselle.

Sama ilmiö toistuu esimerkiksi politiikassa. Ilmastonmuutoksen suhteen emme toimi, vaan mieluummin vieritämme vastuun toisille ja valitsemme pitää kiinni vahingollisista tottumuksistamme. Vaalipäivänä lähes kolmasosa suomalaisista jää kotiin. He tietävät, että heillä on vapaus olla äänestämättä. Monet eivät jaksa tehdä valintaa ehdokkaiden välillä.

Tällaiset esimerkit saavat minut kyseenalaistamaan maailmankatsomustani. Arvostan vapautta paljon, mutta samaan aikaan näen sen lamauttavan varjopuolen. Usein toivoisin, että jokin ulkopuolinen tekijä sanelisi, mitä kuuluu tehdä. Äänestyspakko pakottaisi kansalaiset ajattelemaan. Toisaalta en tiedä, kenellä voisi olla oikeus päättää puolestani.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
24.10.2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ylakarjala.fi/