Julkaistu    |  Päivitetty 
Anu Saarelainen

Keskusta on Nurmeksessa ja Valtimolla edelleen vahva

Riitta Timonen äänioikeutensa vaalipäivänä. Anu Saarelainen Riitta Timonen äänioikeutensa vaalipäivänä.

Keskustalla on edelleen vankka ykkössija sekä Nurmeksen että Valtimon valtuustoissa, ja sosialidemokraatit on selkeä kakkonen molemmissa kunnissa. Isojen puolueiden voimasuhteet säilyivät suurin piirtein ennallaan, mutta pienimmät puolueet vahvistuivat. 

Nurmeksessa keskusta sai sunnuntaina pidetyissä vaaleissa 46,3 prosentin ja Valtimolla 46,9 prosentin kannatuksen, mutta molemmissa kunnissa keskustan kannatus laski vähän edellisiin kuntavaaleihin verrattuna, kuten se teki koko maassa. 

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimolla keskusta saa 21 valtuustopaikasta 11, eli säilyttää enemmistön valtuustossa. Nurmeksessa keskusta saa 31 paikasta 15, eli enemmistöä sillä ei edelleenkään ole, vaan se tarvitsee asioiden läpi viemiseen vähintään yhden muun puolueen tukea. 

SDP ylsi Nurmeksessa 29 prosentin ja Valtimolla 23,1 prosentin kannatukseen. Nurmeksessa vaalien kolmas on perussuomalaiset, jonka kannatusprosentti on 11,6. Valtimolla kolmanneksi kipusi vasemmistoliitto 11,1 prosentin kannatuksellaan. 

Isot menettivät

Nurmeksessa valtuuston paikkamäärä pienenee alkavalla vaalikaudella 35 paikasta 31:een. Kärsimään joutuvat valtuuston kolme suurinta puoluetta. Keskusta menettää kaksi paikkaa, samoin perussuomalaiset. SDP:n menetys on yksi paikka. Perussuomalaiset on valtakunnallisestikin suurin häviäjä edellisiin kuntavaaleihin verrattuna, ja se näkyi siis myös Ylä-Karjalassa.  

Valtakunnallisestikin suosiotaan kasvattaneet kristillisdemokraatit nostaa paikkamääränsä Nurmeksen valtuustossa yhden vaalikauden jälkeen takaisin kahteen. Valtakunnallisesti kuntavaaleissa ykkössijan napannut kokoomus säilyttää Nurmeksessa kahden hengen valtuustoryhmänsä. 

Vihreät valtuustoon

Valtimolla näkyy selkeästi valtakunnallinen ilmiö eli vihreiden ja vasemmistoliiton kannatuksen nousu. Valtimon valtuustoon nousee uusi puolue, sillä vihreät saa ensimmäistä kertaa ehdokkaansa läpi. Vasemmistoliitto kaksinkertaistaa paikkamääränsä ja nousee takaisin kahden valtuutetun puolueeksi. 

Keskusta menettää Valtimolla yhden paikan, sillä keskustan kannatus väheni 2,5 prosenttia. SDP säilyttää entisen paikkamääränsä, samoin kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset joutuu äänestäjien tahdosta luopumaan toisesta valtuustopaikastaan. Kokoomuksen 3,5 prosentin kannatus ei riitä valtuustopaikkaan. 

Kommentoi

Hae sivuilta

Kuntavaalien aikataulu

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 9.4.2017.

Ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 29.3.–4.4.2017.

Uudet kaupungin- ja kunnanvaltuustot aloittavat toimintansa kesäkuun alussa.