play

Näkökulma: Älä käännä katsettasi tehotuotannon julmuuksilta

Vilma Tolvanen

Minusta tuli kasvissyöjä hieman yli kolme vuotta sitten. Tutustuin eläinten tehotuotannon ilmastovaikutuksiin ja epäeettisyyteen. Eipä siihen sitten paljon muuta tarvittu.

Silloin minun kasvissyöntiini ei uskottu. Moni vähätteli sitä pitkäänkin ja odotti hetkeä, jolloin “lihan himo” kuitenkin veisi mukanaan ja antaisin kasvissyönnin olla. Ei siinä kuitenkaan niin käynyt, ja se oli minulle alusta asti selvää. Kun kerran sain nähdä, millaista tehotuotanto on, se kyllä riitti, eikä taakse ollut enää katsominen.

On uskomatonta ajatella, kuinka helposti tehotuotannon julmuuksilta pystyy kääntämään katseensa. En minäkään siitä ollut mitään tiennyt ennen kuin itse etsin ja tutustuin. En monestikaan ajatellut eläimen elämä, jota söin. Se oli vain tuote, ei mikään elävä ja tunteva eläin, eikä koskaan sitä ole ollutkaan. Kuin lautaselle suoraan ilmestynyt.

Lihatiskillä jauhelihapakettia napatessa ei monikaan varmasti tule ajatelleeksi prosessia tuotteen takaa. Tai ehkä monikaan ei tiedä sitä, kuten en minäkään tiennyt. Se on aika julmaa. Valinnan tehdessään pitäisi vähintään tietää, kuinka epäeettisesti se söpö porsas on viipaleiksi joutunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyisin kaupoista löytyy vaikka minkälaisia lihankorvikkeita. Kun minä aloitin kasvissyönnin, tuntui työläältä lähteä etsimään itselle sopivia lihankorvikkeita, koska en tiennyt niistä mitään. Se oli kuitenkin loppujen lopuksi ihan helppoa. Pienellä tutustumisella pääsi jo hyvin alkuun. Kun testailin enemmän eri korvikkeita, löysin itselleni sopivimmat. Se ei kuitenkaan vaadi valtavasti tavalliseltakaan pulliaiselta ja on pieni hinta eettisemmästä ruuasta.

Ei kannata olla skeptinen kasvisruokaa kohtaan.

Ei kannata olla skeptinen kasvisruokaa kohtaan. Kun hieman näkee vaivaa, siitä saa kyllä vallan herkullista, kuten mistä tahansa muustakin ruuasta. Hyvää kasvisruokaa tehdäkseen ei tarvitse olla kummoinenkaan keittäjä.

Jos täysi kasvisruokavalio ei kiinnosta, olisi hyvä kuitenkin yrittää vähentää lihan syöntiä. Voi esimerkiksi testata lihankorviketta, jos se kuitenkin olisi oma juttu, vaihtaa maidon kauramaitoon tai vaikkapa ottaa kuukaudelle tai jopa viikolle muutaman päivän, jolloin syö vain kasvisruokaa. Pienetkin teot ovat tärkeitä ja pienistä puroista syntyy suuri joki.

Minusta jokaisen kuuluisi tietää, millaista tehotuotanto on, ja ottaa selvää, millaisen elämän eläin elää. Totuus on raaka, mutta se pitää tietää. Ja jos kasvisruoka ei kiinnosta pätkän vertaa, syö sitten lihaa. Mutta katsettasi et saa kääntää tehotuotannon epäeettisyydeltä.

Kirjoittaja on nurmeslainen kirjoittamista harrastava lukiolainen.

Uutisten viikon kunniaksi Ylä-Karjala julkaisee viikolla 5 kaikki lapsiin ja nuoriin liittyvät jutut ilmaiseksi verkkolehdessä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta